Kwasy tłuszczowe Omega - O tłuszczach słów kilka cz.3

O tłuszczach słów kilka

Cz.3


Omega 3 - dla Twojego serca, układu krążenia, mózgu, pamięci, odporności oraz stawów.

 

Jedna kapsułka Omega 3 Concentrate dostarcza tyle niezbędnych kwasów tłuszczowych omega 3, co 1 kg  łososia!

 

Omega 3 firmy CALIVITA to gwarancja najwyższej jakości:

- pozyskiwane z tłuszczu ryb zimnowodnych (gwarantowana wysoka zawartość i najwyższa jakość omega-3),

- produkowane metodą destylacji molekularnej, co zapewnia stabilność produktu oraz uzyskanie bardzo czystego i skoncentrowanego oleju.


Korzystny efekt utrzymania prawidłowej funkcji mózgu i wzroku jest uzyskiwany przy dziennym spożyciu 250 mg kwasu dokozaheksaenowego (DHA).
Nowa innowacyjna formuła produktu zawierała idealne proporcje kwasów tłuszczowych EPA:DHA (3:2), przy zmniejszeniu udziału pozostałych kwasów tłuszczowych w 1 kapsułce.


Ze względu na swoją skuteczność jest to jeden z najczęściej polecanych produktów.


Najważniejszymi przedstawicielami rodziny kwasów tłuszczowych Omega 3 są EPA (kwas eikozapentaenowy) - oraz DHA (kwas dekozakeksaenowy). Źródłem tych dwóch kwasów (EPA i DHA) są ryby morskie jak makrela, łosoś, śledź, tuńczyk poławiane w zimnych wodach!

 

Dawkowanie:
3 kapsułki  dziennie lub wg wskazań

Zawartość:
100 kapsułek

Składniki aktywne w 1 kapsułce:
skondensowany olej rybny z łososia - 600 mg
w tym:

12 % DHA (kwas dekozaheksaenowy)- 120 mg
18 % EPA (kwas ekiozapentaenowy) - 180 mg


Kwasy tłuszczowe Omega 3 i ich działanie:

 

Fauna i flora mórz nie tylko mogą cieszyć ludzkie oko, ale stanowią także bogate źródło substancji niezbędnych dla zdrowia – przyczyniają się bowiem do wspierania prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.


omega 3Niezbędne kwasy tłuszczowe


Wielu badaczy zadaje sobie pytanie, czy istnieje związek pomiędzy dietą a chorobami układu sercowo-naczyniowego. A jeśli istnieje, to na czym on polega? Naukowcy Bang, Dyerberg oraz ich współpracownicy zauważyli, że populacja Eskimosów zachodniej części Grenlandii rzadko choruje z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. Ich dieta jest szczególnie bogata w ryby i inne owoce morza – zawiera duże ilości białka, tłuszczów oraz małe ilości cholesterolu.


Ale przecież społeczeństwa wysokorozwiniętych krajów Europy oraz Ameryki również spożywają duże ilości białka oraz tłuszczów, a mimo to zagrażają im choroby serca. Jak to wytłumaczyć? Różnica polega na tym, że w pożywieniu Eskimosów znajdują się duże ilości białek oraz tłuszczów pochodzenia morskiego, zwłaszcza wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-3. Spożywając ryby, Eskimosi przyjmują co najmniej 10 razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3, niż ludzie żyjący w krajach wysokorozwiniętych.

Odpowiednia ilość kwasów tłuszczowych omega-3 (5-8 g dziennie) jest korzystna, ponieważ przyczynia się ona do utrzymania prawidłowego poziomu trójglicerydów we krwi oraz wspomaga właściwą pracę mięśnia sercowego, a także wpływa na proces krzepnięcia krwi. Kwasy tłuszczowe omega-3 (a bardziej precyzyjnie – kwas dekozaheksaenowy) są bardzo istotne we właściwym rozwoju układu nerwowego. Z tego powodu są one zalecane także kobietom w ciąży. Głównym naturalnym źródłem tych kwasów tłuszczowych są ryby morskie (zwłaszcza makrela i łosoś). Spośród ryb słodkowodnych większe ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zawierają: tołpyga biała (Hypophthalmichthys molitrix) i tołpyga pstra (Hypophthalmichthys nobilis).

 

Ważne!

Już od dawna wiadomo, że brak odpowiedniej technologii podczas tłoczenia olejów ze zbóż i podczas produkcji suplementów typu Omega 3, tran, beta karoten, witamina E, powoduje ich jełczenie. Te cenne oleje, podobnie jak warzywa i owoce, łatwo się psują, ze względu na wysoką podatność ich elektronów na oksydację.

 

Omega 3 concentrate produkowany jest metodą destylacji molekularnej, co zapewnia większą stabilność produktu oraz uzyskanie bardzo czystego i skoncentrowanego oleju, bez utraty cennych właściwości surowca.

 

Kolejną zaletą jest mniejsza postać kapsułki, co ułatwi przyjmowanie tego produktu wszystkim osobom, które mają problemy z połykaniem dużych tabletek lub kapsułek.

 

Lata pięćdziesiąte przyniosły szaleństwo oleju kukurydzianego. Producenci artykułów spożywczych zalali rynek, wprowadzającą w błąd opinię publiczną, zakrojoną na szeroką skalę kampanią, zamieszczając całostronicowe reklamy w państwowych czasopismach medycznych. Kampania ta przekonywała lekarzy medycyny, że olej kukurydziany (niezdrowo przeładowany kwasami tłuszczowymi omega-6) mógłby zapobiegać chorobom układu krążenia. Czysty nonsens!

Reklamowane też są - jako bardzo zdrowe - inne oleje zawierające nadmiar kwasów tłuszczowych typu omega 6, a ostatnio pojawiły się głośno krzyczące reklamy, że koniecznie trzeba suplementować zarówno omega 3, jak i... omega 6! Dostępne są również przepisy na tzw."zdrowe oczyszczanie organzmu" olejami, przy czym w skład tych "cudownych kuracji" wchodzą oleje z ogromną przewagą w swym składzie omega 6.

 

Proporcja omega 6 do omega 3, która umożliwia prawidłowe przyswajanie kwasów tłuszczowych omega 3 wynosi 1:1 – jest to tzw. złota proporcja – do 4:1, maksymalnie 5-6:1

 

Współczesne pożywienie to proporcja nawet 40:1 !!!

 

Porównanie składu kwasów tłuszczowych w olejach jadalnych:

Olej proporcje Omega 6/ Omega 3
Lniany 0,31:1
Rzepakowy podwójnie ulepszony 2:1

Sojowy

4,6:1

Oliwa z oliwek 9:1
Kukurydziany
59:1
Słonecznikowy powyżej  136:1
Z pestek winogron powyżej  130:1
Sezamowy powyżej  84:1
Palmowy
powyżej  84:1

 

Źródło : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin

 

Więcej tutaj>> O tłuszczach słów kilka cz.1>>

 

Zastanów się i odpowiedz - czy wobec zgromadzonego materiału badawczego, jest konieczność dodatkowego dostarczania organizmowi omega 6? Czy "cudowne kuracje oczyszczania olejami" mają solidne podstawy i warto im zaufać, czy lepiej najpierw to zweryfikować?? Prowadzi to do  bardzo poważnych problemów zdrowotnych - stanów zapalnych, a te z kolei niosą przeróżne komplikacje, łącznie z bardzo poważnymi chorobami.

 

Niekorzystnym działaniem kwasów omega - 6 jest stymulacja procesu zapalnego w organizmie, podczas gdy kwasy omega - 3 zapewniają działanie przeciwzapalne. Jeśli w organizmie stężenie kwasów omega - 6 będzie bardzo wysokie, a stężenie kwasów omega - 3 bardzo niskie, to częściej będzie obserwowany stan zapalny. Jak widać najważniejsze jest zachowanie równowagi pomiędzy podażą kwasów omega - 6 i omega - 3. Dysproporcję między omega3 (zbyt niski poziom) a omega 6 (zbyt wysoki poziom) może poprawić:

1. właściwie zbilansowana dieta

2. suplementacja omega 3.

 

Kolejna, niosąca poważne konsekwencje dla zdrowia, zmiana pojawiła się z wprowadzeniem procesu uwodornienia (proces nasycenia wodorem podwójnych wiązań), który zmienił oleje roślinne w półstałe oliwa-vitanatural-maslo-margarynalub stałe tłuszcze naładowane wolnymi rodnikami (związki powodujące choroby degeneracyjne i raka) - margaryny.

 

Zgodnie z obecnym stanem wiedzy, margaryn, nawet miękkich, nie powinny spożywać niemowlęta i małe dzieci, a kobietom w ciąży i matkom karmiącym należy zalecać masło, ciekłe oleje roślinne na surowo oraz ryby morskie i tran rybi o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega 3.

Stosując oczyszczanie produktów z otrębów i błonnika, wysokie temperatury podczas tłoczenia olejów, pasteryzację soków owocowych i warzywnych czy też uwodornienie tłuszczy w celu uzyskania margaryny, na masową skalę produkuje się niepełnowartościową, mocno przetworzoną żywność, a raczej "anty-żywność, żywność "po przejściach". Gdy ponadto my sami, we własnej kuchni będziemy często smażyć na olejach roślinnych, zamiast gotować, dusić, ewentualnie piec, wówczas szkodliwość naszego pożywienia radykalnie wzrasta.


Obecnie nasza dieta składa się głównie z przetworzonej, często gotowej lub do szybkiego przygotowania żywności, każdy może ją zakupić w sklepie. Witalne siły tych, pierwotnie bogatych w fotony, naturalnych pokarmów nieprzetworzonych, w wielu procesach przetwarzania żywności zostały na zawsze utracone.

 

Zapoznaj się z tym, jakim procesom poddawana jest powszechnie dostępna w sklepach żywność.

 

To Twoja odpowiedzialność, jaką żywność podajesz swoim dzieciom, swojej rodzinie, jak odżywiasz swój organizm. Czy jest to odżywianie, czy tylko podawanie "paszy".

 

Zobacz filmy: Sekrety zdrowia  - co jemy?

 

Jedzenie z obcym genem. Chemia zabija nie tylko chwasty.

 

Zapoznaj się też z najnowocześniejszym procesem liofilizacji i dehydratyzacji, pozwalającym na zachowanie w całości cennych składników oraz bioenergii pożywienia. Nie wszystkie konserwanty są szkodliwe. naturalne, takie jak np. naturalna witamina E dodawana do Omega 3 jest gwarantem jego świeżości i najwyższej jakości. Naturalne formy konserwantów, dodawanie witamin antyoksydacyjnych lub innych składników, jak np. kwasu benzoesowego i cytrynowego, jako doskonałych naturalnych konserwantów pochodzących z przyrody (zawarte w żurawinie, jeżynie, borówce i wielu innych owocach), dzięki czemu niepasteryzowane soki owocowe i warzywne, mogą być przez kilka miesięcy przechowywane w stanie surowym.

 

Jeśli chcesz stosować żywność i produkty naturalne zachowujące naturalne bogactwo witamin, chelatowanych minerałów, enzymów, aminokwasów i bioenergii, szukaj pokarmów produkowanych wyłącznie w najnowocześniejszych procesie technologicznym (np. liofilizowanych,  dehydratyzowanych lub tłoczonych na zimno jeśli chodzi o oleje). Jest ich coraz więcej na naszym rynku.

 

Z obserwacji dr Budwig wynika, że:

"Można poprawić stan naszego własnego zdrowia, spożywając pokarmy, które bogate w elektrony, same schwytały siłę słońca. Wysoka liczba tych elektronów, obecnych w wiązkach fal energii słonecznej, znajduje się w nasionach oleistych."

"Z punktu widzenia nauki - wyjaśniała - oleje są nawet znane jako bogate w elektrony, niezbędne wielonienasycone tłuszcze."


Żywieniowiec Jordan S. Rubin zauważył:

"Wierzę, że gdy ktoś spożywa pewne pokarmy, bogate w nasycone tłuszcze takie jak mięso i nabiał ze zwierząt żywionych warzywami zielonymi i ziołami, otrzymuje bogate źródło tych elektronów".

Dr Budwig poczyniła duży krok. Jest jasne, że mężczyźni i kobiety, chcąc zachować witalne zdrowie ponownie muszą zacząć jeść właściwe pokarmy, aby zdobyć tę elementarną siłę słońca. Zadziwiające jest, że najbardziej chroniony układ w ludzkim organizmie, centralny system nerwowy, wymaga do optymalnej funkcji swoich błon komórkowych najbardziej nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza typu omega - 3. Interesujące jest również, że  w przyrodzie dostarczane są kwasy tłuszczowe raczej w konfiguracji cis, która wiąże kwasy tłuszczowe w kształcie rybiego haczyka, niż w konfiguracji trans, która rozciąga cząsteczki do bardziej linearnego kształtu.

 

Wpływ kwasów omega-3 na ciążę

 

Naukowcy udowodnili, że kobiety, których dieta w ciąży obfitowała w omega-3, rodzą mądrzejsze dzieci, z większą zdolnością koncentracji i dobrą pamięcią.

omega-3-ciaza

Nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo ważne m.in. dla inteligencji twojego dziecka. Około 60 procent jego mózgu składa się bowiem z tłuszczów, a 35 procent to właśnie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Harvarda dowiedli, że kobiety, których dieta w ciąży obfitowała w omega-3, rodzą mądrzejsze dzieci, z większą zdolnością koncentracji i dobrą pamięcią. Tłuszcze te przyczyniają się również do lepszego zdrowia dziecka, bo podnoszą odporność organizmu. Przyjmowanie kwasów omega-3 w ciąży chroni także przed przedwczesnym porodem. Dzieci, których matki podczas ciąży spożywały dostateczne ilości omega-3, są mniej narażone na wystąpienie niedorozwoju umysłowego i chorób psychicznych, w tym zespołu nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD). Kwasy omega-3 mogą być również stosowane do łagodzenia objawów reumatoidalnego zapalenia stawów, alergii, poprawy odporności i stanu skóry.

 

Polecam:

1. Dr David Servan-Schreiber, Antyrak. Nowy styl życia. Warszawa 2008

2. Dr David Servan-Schreiber, Zdrowiej! Pokonaj lęk, stres i depresję. Warszawa 2010

3. Dr n. med. D. Broniarczyk-Pawłowska, NNKT – rola biologiczna i wpływ na zdrowie człowieka. N&H, Rocznik 12, Nr 1 2009

4. Jerzy Maslanky, Od lekarza do grabarza. Opole 2009

Wywiad z prof. D. Servan-Schreiberem>>

 

 

Z doświadczeń naszych klubowiczów

Skutki zażywania Omega 3

Około 40 roku życia stwierdziłem, że cos dzieje sie z momi kręgami szyjnymi. Kiedy ruszałem głową słyszałem, jak trą o siebie. Nie było to bolesne, ale nieprzyjemne. Po około 4 latach namówiono mnie do zażywania suplementu Omega 3. Mniej więcej po miesiącu skrzypienie w karku ustapiło i od dwóch lat go nie słyszę. Zażywam też witaminę C 1000, piję Polinesian Noni. Jestem zadowolony z efektów stosowania tych suplementów. Piotr

 

Pani Renatko,

Po pewnym czasie zazywania suplementów musze przyznać że jestem pod wrażeniem jak są skuteczne. Lekarze mówili mi, że na moje stawy to juz nie ma ratunku bedzie tylko gorzej, bo to juz tak z wiekiem. A zaczeło się jakies 10, może 12 lat temu. Miałam wtedy powiedzmy po czterdziestce. Jak to usłyszałam, poczułam sie starzej od mojej babci. Zazywałam juz wczesniej przeróżne środki przeciwbólowe i przeciwzapalne, wybierałam w aptekach całe stosy recept. Ulga była na chwile, a stawy w coraz gorszym stanie, bolały i skrzypiały, trudno było rano sie rozruszać. Jakieś może półtora  roku temu usłyszałam o glukozaminie, od razu kupiłam w aptece i zaczełam zazywać. Potem zetknełam się z innym produktem też z glukozaminą. Był to Joint Protex. W tym preparacie było bez porównania wiecej glukozaminy niż w tym z apteki. zaraz go kupiłam. Po skończeniu opakowania zamówiłam ten forte i stosuję mniej dziennie niż tamtego, a do tego jeszcze Omega 3, Strong Bones i Stress menagment. Zażywam też Garlic caps, a od miesiąca popijam Noni. Niedwano byłam w górach z moim przyszłym mężem, bo musze powiedzieć że po latach wdowieństwa postanowiłam wyjść zamąż. Jeszcze niedawno nie uwierzyłabym w to, co sie stało i co jest mozliwe dzięki suplenemtom. Przyznaje tez że nie wierzyłam na poczatku, że pomogą mi "jakieś witaminki" jeżeli nie pomogły takie silne stosowane przeze mnie leki. Czuje sie silna, nic mnie nie boli. Dziękuje. Marta


Dobry wieczór. jakiś czas temu, około 4 miesiące, zostałem skierowany na operację kolana. Czytając i słuchając relacji osób po takich zabiegach miałem wątpliwości. Wydawało się, że nie ma dla mnie innej drogi, tak zapewniali lekarze. Jednak pani Renata przekonała mnie, abym zaczekał i spróbował bardziej przyjaznych metod, na pewno to nie zaszkodzi. I zacząłem zażywać Joint Protex, Omega 3, Strong Bones, White willow i noni.

Dziś o operacji ani nie myślę. Kolano nie boli, a wyniki badań mam dobre. Jeszcze bałbym się wyruszyć na górskie szczyty, by jak kiedyś je zdobywać, ale tak to jest pani Renato - z wiekiem nie gorzej ale lepiej! Bardzo dziękuję i życzę również dużo zdrowia dla pani i rodziny. Paweł. S.

 

Jak tylko zaszłam w ciążę zrodziło się pytanie: „ Jakie witaminy wybrać?” Wybór nie był prosty, ale jak w większości moich życiowych problemów wątpliwości rozwiała Pani Renatka, NEW LIFE to było i jest to, czego było mnie i maleństwu potrzeba. Wraz z OMEGA3, C 1000 plus, AC ZYMESEM sprawiły, że ciąża przebiegała wzorowo. Ja czułam się świetnie, wyniki rewelacyjne, a maleństwo rosło zdrowo. Lekarz podczas każdej wizyty kontrolnej zachwycał się moimi wzorowymi wynikami. Przeziębienie skutecznie zwalczyłam GARLIKIEM, C 1000 i CHELAD ZINC.
Jak tylko nasza maleńka Tosia się urodziła zaczęłam podawać jej INFANT FORMUŁA i D DROPS. BEE POWER sprawia, że maleńka ma wilczy apetyt. Rośnie jak na przysłowiowych drożdżach. Przy zaparciach zbawienny stał się AC ZYMES, po pleśniawkach nie ma śladu.
Dziękujemy ci bardzo „Ciociu witaminko” jak zostałaś nazwana, liczymy na dalsze rady jak zdrowo rosnąć. Pozdrawiamy - Ania z Tosią.


Dalej>>

 

O tłuszczach słów kilka cz.1>>

 

O tłuszczach słów kilka cz.2 oliwa z oliwek>>

 

Najlepsze kwasy tłuszczowe Omega3>> i tutaj>>

 

Ryba wpływa na białaczkę, ADHD, autyzm i nie tylko>>

 

Kompleksowe oczyszczanie organizmu

 

Odporność Twojego malucha

 

SUPLEMENT DIETY

 

Dalej>>

Omega 3 rozwija intelekt dzieci i dorosłych.


Omega 3 firmy CALIVITA to gwarancja najwyższej jakości:

- pozyskiwane z tłuszczu ryb zimnowodnych,

- produkowane metodą destylacji molekularnej, co zapewnia stabilność produktu oraz uzyskanie bardzo czystego i skoncentrowanego oleju