Technologie produkcji i konserwacji żywności dehydratyzacja

Liofilizacja Dehydratyzacja

 

Technologie produkcji

i konserwacji żywności

 

 

Dehydratyzacja jest nowoczesną technologią próżniowego suszenia surowców najczęściej roślinnych lub  innych w naturalnej temperaturze +4˚C bez podgrzewania, w krótkim czasie kilku sekund.

Zapewnia to pełne wykorzystanie składników, zachowanie enzymów, aminokwasów, witamin form chelatowych minerałów jak w naturze (w roślinach), pozostawiając najwyższy skutek działania danego produktu.
Dehydratyzuje się żywność oraz naturalne suplementy, np. PARAPROTEX, PANAX GINSENG, RHODIOLIN, WHITE WILLOW, WITALWOMAN, WITALMAN, DIGESTIVE ENZYMES, DIGEST EASE, MEAL TIMENOPALIN, GREEN CARE, SPIRULINA (algi) i inne.

 

Produkty CaliVita są najczęściej dehydratyzowane lub liofilizowane, a tym samym zachowują  w pełni swoje działanie, są skoncentrowane, co daje wysoki poziom ich wchłanialności do organizmu. Zatem stosowanie takich suplementów jak produkty CaliVita, daje Ci 100% bezpieczeństwo i najlepsze w swoim rodzaju suplementy. To skutecznie działające ponad 100 naturalnych produktów leczniczych w koncentracie oraz ich składników - m.in. ekstraktów roślinnych!

 

Pasteryzacja to wynaleziona przez Pasteur'a metoda zniszczenia lub zahamowania wzrostu drobnoustrojów lub wszystkich enzymów (wśród nich chodzi o enzymy wywołujących niepożądane zmiany) w produktach żywnościowych. Pasteryzacja charakteryzuje się tym, że nie zmienia smaku produktów, ale wyniszcza wiele cennych składników odżywczo-leczniczych (witaminy, cenne dla zdrowia enzymy, aminokwasy). Z tego względu, takie produkty jak np. NONI pasteryzowane nie nadaje się już do celów enzymoterapii stosowalnej we wspomagającym leczeniu  chorób m.in.: rak, cukrzyca, zapalenie kostno-stawowe (artretyzm), alergia, problemy z trawieniem (zgaga, nadkwasota, drożdżaki, pasożyty - robaczyca, reumatyzm i inne. W procesie pasteryzacji giną lecznicze enzymy owocu noni np. prokseronaza.
Enzymoterapię zastosujesz korzystając wyłącznie z produktów liofilizowanych (np. Polinesian NONI firmy CALIVITA) bądź dehydratyzowanych.


Metoda pasteryzacji polega na ogrzewaniu produktu do temperatury powyżej 60˚C, jednak nie większej niż 100˚C, np. do 100˚C na okres 1 do kilku minut lub do 85˚C na okres 30 minut w zamkniętym urządzeniu nazywanym pasteryzatorem.


Produkty pasteryzowane można przechowywać przez kilka dni, a liofilizowane (wysuszone w formie proszku) lub  sterylizowane przez kilka miesięcy. Są to metody konserwacji żywności.

Produkty najczęściej poddawane pasteryzacji to:
- mleko
- wino
- piwo
- soki owocowe
- wędliny    

Tyndalizacja - metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny. Termin wywodzi się od nazwiska brytyjskiego uczonego Johna Tyndalla. Wykazał on, iż trzykrotne podgrzanie pożywki zabija zawarte w niej bakterie, wspomagając tym samym Pasteura w obaleniu teorii samorództwa.

Mechanizm działania:
pierwsza pasteryzacja zabija formy wegetatywne mikroorganizmów, nie jest w stanie zabić niektórych form przetrwanych po okresie 24 h pod wpływem impulsu termicznego z przetrwalników rozwijają się kolejne formy wegetatywne bakterii, które giną po drugiej pasteryzacji trzecia pasteryzacja działa podobnie jak druga, zabijając ewentualne opóźnione bakterie.

Sterylizacja -  ogrzewanie do temperatury powyżej 100˚C w hermetycznie zamkniętych opakowaniach jest nazywane sterylizacją.
Obecnie najczęściej stosowaną metodą sterylizacji jest technika UHT (ang. Ultra High Temperature), która polega na szybkim przepuszczeniu produktu przez cienkie rurki, w których jest bardzo wysoka temperatura (150-300˚C). Małe średnice rurek i krótki czas kontaktu produktu z wysoką temperaturą wystarczają do zabicia praktycznie wszystkich drobnoustrojów bez zmiany smaku. Inna wersja UHT: Sterylizacja błyskawiczna mleka, która polega na ogrzaniu mleka do temperatury 130–160oC, w ciągu 1 sekundy, wprowadzoną bezpośrednio do mleka przegrzaną parą, a następnie szybkim schłodzeniu.

 

 

Żywność masowego rażenia czytaj tutaj>>

 

Koniecznie zobacz filmy>>

 

Na temat znaczenia suplementacji tutaj>>

 

Nieżywi lekarze nie kłamią tutaj>>

 

Nie jesteś klubowiczem? Kupuj w sklepie tutaj>>


Jesteś zainteresowany zakupem suplementów z rabatem tutaj>>

 

Kontakt ze mną tutaj>>

 

Polecam:


Najlepszy preparat Calivita

Królowa owoców - to, co najlepsze zawarte w jednym owocu i jednym soku noni - jedynym wytwarzanym na bazie całego i liofilizowanego owocu. Najlepszy sok noni, postaw na to co najlepsze i najwartościowsze dla zdrowia Twego i Twoich bliskich więcej>>

 

Zaufało nam tysiące konsumentów - zaufaj i Ty!


Jesteśmy uczestnikiem Programu

RZETELNA Firma

Sprawdź naszą rzetelność:

baner-rzetalna-firma-vitanatural