Odporność Twojego malucha. Zdrowie dziecka

Odporność Twojego malucha

 

Jesień i zima wielu rodzicom kojarzy się z przeziębieniem, katarem, bieganiem do lekarza ze swoją pociechą. Czy jest szansa, aby wizyty w przychodni należały do rzadszych? A właściwie to najlepiej, by wcale ich nie było!

 

Dlaczego dzieci chorują?


Jest to czas rozwoju układu immunologicznego.  Jak wynika z wielu badań dopiero po osiągnięciu wieku 12 lat możemy mówić o w pełni wykształconym układzie odpornościowym dziecka. Do tego czasu zdrowie-twojego-malucha-odporność-zywienieorganizm małego człowieka  przechodzi ostry trening w walce z wirusami i bakteriami, zdobywając umiejętności  obronne. Niestety jest to też moment,  w którym jest on bardziej podatny na infekcje i choroby. Dlatego też tym ważniejsze jest wspomaganie sił obronnych młodego organizmu.

 

Zastanów się

 

czy podawanie antybiotyku - przy najmniejszym problemie zdrowotnym - pomaga dziecku budować odporność? Jeżeli układ immunologiczny organizmu nie zwalczy choroby, tylko zrobi to za niego antybiotyk, jaki sygnał otrzyma, czego się nauczy? Otóż zamiast uczyć się zwalczać wroga, układ odpornościowy będzie czekał, aż zrobi to za niego antybiotyk – jak zwykle.

 

 

 

Pozwólmy więc działać temu wspaniale pomyślanemu mechanizmowi, jakim jest układ immunologiczny.

 

Maluchu - choruj na zdrowie!

 

Nic tak nie wzmacnia naturalnej odporności dziecka jak chorowanie. Ćwiczy ono bowiem układ immunologiczny malucha, który walcząc z mikrobami wytwarza przeciwciała. Czy dziecko z wiekiem będzie chorowało coraz rzadziej, w dużej mierze zależy od tego, jak poradzimy sobie z jego infekcjami teraz. Dlatego warto wzmacniać jego organizm we wczesnych latach życia. Walka organizmu z infekcjami to jeden z głównych czynników naturalnego podnoszenia odporności dziecka. Podczas choroby organizm „uczy się”, jak radzić sobie z drobnoustrojami. Warto przestrzegając kilku prostych zaleceń, wspomóc organizm malca w walce z intruzami.

 

Jak mu pomóc?

 

Niewątpliwie odpowiednio skomponowana dieta ma bardzo duże znaczenie we wspomaganiu układu immunologicznego.

 

"Większość drobnoustrojów lepiej rozwija się w słodkim i kwaśnym środowisku. Dlatego unikanie słodyczy i spożywanie produktów zasadotwórczych, takich jak owoce i warzywa pomaga utrzymać zdrowie. Udowodniono, że pewne produkty spożywcze mają wpływ na powstawanie infekcji, np. czekolada i orzechy na rozwój opryszczki, cukier, słodycze na rozwój drożdży, mleko i sery na zapoczątkowanie infekcji zatok i gardła.

 

Dieta równa się odporność


Monotonna i uboga składnikowo dieta przyczynia się do powstawania alergii pokarmowych. Alergeny pokarmowe mogą powodować bakteryjne infekcje pęcherza moczowego i zatok.


Odżywianie powinno być urozmaicone, żywność dobrej jakości i czysta biologicznie, a przy pierwszych sygnałach infekcji należy odstawić cukier i przemysłowo przetworzoną żywność, zastępując ją sokami warzywnymi z marchwi, selera, buraków, papryki, natki pietruszki, brokułów itp.
Należy także pić duże ilości wody mineralnej."

 

Bez śniadania ani rusz


Mówiąc o diecie wspomagającej odporność, w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na rolę energii, którą dostarczamy wraz z pożywieniem. Tkanka wytwarzająca limfocyty jest bardzo podatna na niedobory energii w diecie, dlatego też jeśli dziecko jest niedożywione, nie jada regularnie, może być bardziej podatne na choroby. Szczególnie w okresie jesienno – zimowym zawsze podawaj dziecku śniadanie przed wyjściem z domu. Będzie to dla niego zastrzyk energii na kilka pierwszych godzin. Jeśli mówimy o dzieciach przedszkolnych, które zawsze dostają śniadanie po przyjściu do przedszkola, wystarczy, gdy podamy dziecku mały kubeczek ciepłego napoju, np. herbatki owocowej (z dzikiej róży, głogu, malin) do wypicia przed wyjściem z domu. Natomiast śniadanie dla dzieci szkolnych jest bardzo ważnym elementem. Przy tej okazji należy również wspomnieć o tym, aby posiłki jadać w spokojnej atmosferze, gdyż stres jest czynnikiem, który może przekreślić całe dobrodziejstwo zdrowego śniadania…

 

Dieta rozebrana na czynniki pierwsze


Poza regularnością w dostarczaniu energii bardzo ważny jest skład jakościowy diety. Na pierwszym miejscu należy wymienić białko, jako składnik kluczowy w budowaniu odporności. Badania medyczne wskazują, że w rejonach, w których spożycie białka jest za niskie, dzieci wykazują obniżoną odporność. Szczególnie ważne jest, aby w diecie dzieci codziennie pojawiało się pełnowartościowe białko z produktów zwierzęcych takich jak: mięso, jaja, ryby.

 

Kolejnym ważnym elementem diety jest odpowiednia ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT, zwłaszcza omega 3), które biorą udział w nieswoistej odporności organizmu. Służą one do produkcji prostaglandyn (substancji odpowiedzialnych za stymulację układu immunologicznego). Uczestniczą również w budowaniu układu nerwowego, mózgu. Nie bez przyczyny obowiązkowe było kiedyś picie tranu, który jest świetnym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Aby w sposób naturalny uzupełniać dietę w te korzystne kwasy tłuszczowe, warto podawać dzieciom ryby, najlepiej tłuste, morskie, takie jak halibut, makrela, śledź, łosoś 2 razy w tygodniu. Pamiętajmy, że ryba nie musi być tylko produktem podanym na obiad, można również przygotować pastę rybną, kanapkę z makrelą itp. Korzystne będzie również uzupełnienie diety w oleje roślinne tłoczone na zimno: olej lniany, który jest najlepszych źródłem kwasów omega 3 ze wszystkich olei roślinnych. Pamiętajmy również o oliwie z oliwek, oleju rzepakowym.

 

Najlepiej przyswajalne są kwasy omega-3 pochodzące z ryb.

 

Kwasy tłuszczowe Omega 3 są niezbędne w prawidłowym rozwoju dzieci. Pełnią kluczową rolę w utrzymywaniu pełnej sprawności fizycznej, emocjonalnej i umysłowej. Z tego względu jest istotne podawanie ich szczególnie małym dzieciom i kobietom w ciąży.


Dr Peter Willatts z kolegami z Uniwersytetu w Dundee, Bernard Gesch oraz dr Alex Richardson ze współpracownikami z Oksfordu wykazali, że stosowanie kwasów tłuszczowych omega 3 rozwija intelekt małych dzieci.


Kwasy tłuszczowe Omega 3 mają szerokie zastosowanie w profilaktyce chorób oraz jako wyjątkowo wartościowe suplementy wspomagające terapie szeregu poważnych chorób. Omega 3 regulują m.in. pracę tzw. cytokin kierujących układem odpornościowym. Więcej>>zdrowie-twojego-malucha-odporność-zywienie

 

Cynk jest jednym z ważniejszych mikroelementów biorących udział w budowaniu odporności. Niedobór cynku w diecie zwiększa ryzyko infekcji, takich jak grypa, przeziębienie. Co ciekawe, jeśli w organizmie występują niedobory cynku, w układzie odpornościowym obserwujemy odpowiednią ilość „komórek zabójców NK” (tych, które walczą z wirusami, bakteriami), ale ich zdolność do zabijania przeciwciał jest znikoma. Dlatego też warto sprawdzić czy w diecie naszego dziecka jest odpowiednia ilość tego pierwiastka. Cynk znajdziemy w produktach takich jak: mięso, ryby, przetwory zbożowe z pełnego ziarna (chleb razowy, grahamki, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, grube kasze), pestki dyni, olej z pestek dyni. Chelatowany cynk występuje w wielu preparatach witaminowo-mineralnych CaliVita® International. Jest to najlepsza naturalna forma cynku. Preparaty CaliVita wytwarzane z naturalnych surowców, w których składniki mineralne występują w formie chelatowej, gwarantują największą przyswajalność.
W przypadkach kiedy pragniesz osiągnąć szybsze wzmocnienie systemu immunologicznego lub gojenie się ran, cynk można przyjmować w postaci suplementu jednoskładnikowego Chelated Zinc. Kontroluje on różnorodne procesy przemiany materii, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie enzymów, dlatego też otrzymał nazwę "policjanta drogowego" naszego organizmu.

 

Dzienna dawka 30mg (na 60 kg masy ciała) cynku pozwoli na lepszą pracę grasicy i zwiększy ilość obronnych komórek T  - jednego z największych ogniw w walce z zakażeniami. Więcej>>

 

Dieta powinna być również bogata w witaminę A, która utrzymuje sprawność grasicy (narządu układu immunologicznego) oraz wpływa na zwiększone wytwarzanie ciał odpornościowych krwi. Jej niedobory powodują spadek liczby krążących limfocytów we krwi obwodowej. Witaminę A znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: masło, przetwory mleczne, jaja, wątróbka. Prekursory witaminy A, czyli karotenoidy, znajdziemy w żółtych, zielonych i czerwonych warzywach i owocach: marchew, dynia, pomidory, papryka, sałata, szpinak, morele, brzoskwinie, nektarynki, persymona (kaka), morele, cykoria, kapusta pekińska.

 

Kolejną witaminą ważną dla układu immunologicznego jest witamina C. Wiele lat temu Linus Pauling, laureat dwóch nagród Nobla, stwierdził, że wysokie dawki witaminy C stymulują organizm do wytwarzania interferonu, naturalnej glikoproteiny niszczącej wirusy i zwiększają o 100-300% aktywność makrofagów, komórek krwi działających także na drobnoustroje.
Witamina C potrzebna jest do produkcji immunoglobulin typu A, G i M, czynników pomocniczych w zwalczaniu infekcji. Badania kliniczne dowodzą, że jest ona ważnym i skutecznym środkiem zapobiegawczym i leczniczym. Jest ona odpowiedzialna za pobudzanie syntezy ciał odpornościowych B i T. Aby w okresie jesienno – zimowym dostarczyć odpowiednią jej ilość, dbajmy, aby na talerzu dziecka znajdowały się warzywa i owoce obfitujące w witaminę C: owoce cytrusowe (pomarańcze, grapefruity, cytryna), papryka czerwona, natka pietruszki, brukselka, kapusta, pomidor. Cennym źródłem witamin C będą również soki na bazie żurawiny, aronii, czarnej porzeczki.

 

„Stopień neutralizacji infekcji wirusowej jest proporcjonalny do stężenia witaminy C w organizmie i okresu jej działania” - dr med. Frederik Klenne

 

Niedobór witaminy C powoduje spadek liczby limfocytów T, na których opiera się działanie układu immunologicznego. A przecież tworzą one pierwszą linię obrony w walce z wirusami i bakteriami atakującymi nasz organizm.

 

Naturalna witamina C nie występuje nigdy samodzielnie, tak jak jej chemiczny odpowiednik. Zawsze towarzyszy jej w przyrodzie  kompleks bioflawonoidów, które zwiększają jej wchłanianie i wykorzystanie przez organizm. W ten sposób działanie naturalne witaminy C jest wielokrotnie spotęgowane – zachodzi synergizm pomiędzy bioflawonoidami a samą witaminą. Do produktów zawierających naturalną wit.C w CaliVita należą C Plus, Lion Kids C - do ssania, Liquid C – witamina C w płynie oraz o przedłużonym do 18h działaniu - C 300, C500 i C1000.zestaw-dla-dzieci

 

Pokonaj grypę i przeziębienie>>

 

Niedoceniana witamina C>>

 

Słoneczna Witamina D>>


Witamina C w połączeniu z witaminą D mają zbawienny wpływ na układ odpornościowy. Ponadto Słoneczna Witamina D bierze udział w procesie podziału komórek, pomaga utrzymać zdrowie zębów, jak również uczestniczy w prawidłowym wchłanianiu i wykorzystywaniu wapnia i fosforu.

 

Czosnek można nazwać strażnikiem odporności: skutecznie walczy z drobnoustrojami, rozkurcza mięśnie gładkie oskrzeli i działa wykrztuśnie. Dodany do codziennej diety potrafi wzmocnić nasz układ odpornościowy oraz podwyższyć ogólną sprawność, zarówno fizyczną, jak i psychiczną.
CaliVita opracowała preparat Garlic Caps with Extra Parsley, w którym czosnek połączony jest z zieloną pietruszką i jest umieszczony w specjalnie przygotowanych kapsułkach żelowych, rozpuszczających się dopiero w jelicie cienkim. Takie rozwiązanie gwarantuje prawie stuprocentowe wyeliminowanie niemiłego zapachu, przy zachowaniu wszystkich zalet leczniczych obu roślin.

 

Jak bezpiecznie dawkować Garlic Caps dzieciom oraz osobom dorosłym dowiesz się z artykułu dr Krystyny Gawrońskiej (pediatra i alergolog) -   tutaj>>

 

Czy zażywnie preparatów witaminowych rzeczywiście wzmacnia odporność?

 

"W ciągu 20 lat optymalne odżywianie i stosowanie suplementacji stało się główną bronią w walce z zakażeniami. Niestety, badania dowodzą, że 70-95% populacji ma jakościowe (nie ilościowe) braki żywieniowe. Najczęściej dotyczą one magnezu, cynku, kwasu glutaminowego, witamin z grupy B1, B6, B12,  kwasu foliowego, foliowego kwasu pantotenowego, witaminy C. "

 

Korzystaj z najlepszych multiwitamin w bogatym asortymencie, gdyż odżywione komórki są zdrowsze i żyją dłużej.

 

Bee Power


bee-power-mleczzko-pszczele-odporność

Czyste mleczko pszczele, polecane szczególnie w walce z paciorkowcami i przy przewlekłej anginie, w ropnym katarze, zapaleniu zatok, zapaleniu ucha środkowego, powiększonych migdałkach, w anemii. Wzmacnia układ immunologiczny, chroni przed infekcjami.

 

Mleczko pszczele jest znakomite nie tylko w profilaktyce i podczas infekcji. Jego właściwości można wykorzystać również podczas rekonwalescencji. Wzmocni i zregeneruje osłabiony organizm zarówno dzieci, jak i dziadków, ponieważ to preparat dla ludzi w każdym wieku.

 

Uwaga! preparat nie zawiera pyłków, jest całkowicie bezpieczny dla alergików.

 

Multiwitaminy:

 

Infant Formula


Full Spectrum, Lion Kids multiwitamina, Gummy Kids - multiwitaminowe żelki - wszystkie z antyoksydantami oraz chelatowymi wiązaniami minerałów.

 

SambuRex - Czarny Król Odporności


mocno skoncentrowana dawka ekstraktu z owocu bzu czarnego, połączona ze stosowanym od wieków ekstraktem z jeżówki purpurowej, zawierająca dodatkowo witaminę C, cynk oraz ekstrakt z organicznego korzenia jeżówki wąskolistnej i traganka błoniastego. Wszystkie te składniki są dostępne  w formie smacznego płynnego preparatu, tak by przygotować organizm na chłodniejsze miesiące i wspomóc swoją odporność. Składniki aktywne produktu, takie jak: ekstrakt z owocu bzu czarnego, ekstrakt  z ziela jeżówki purpurowej, ekstrakt z organicznego korzenia jeżówki wąskolistnej dodatkowo wspomagają układ oddechowy organizmu

Więcej o działaniu Czarnego Króla Odporności - dowiesz się tutaj>>


samburex-odporność-grypa-naturalny

Dowiedz się więcej o produkcie>> obejrzyj film >>

 

Praktyczne wskazówki na wzmocnienie odporności:

 

  • Dbaj o solidne śniadanie swojej pociechy;
  • Przynajmniej w trzech posiłkach w ciągu dnia podaj dziecku warzywa;
  • Dwa razy dziennie podawaj dziecku owoce;
  • Do posiłków warto dodawać natkę pietruszki, która wzbogaca dietę w witaminę C;
  • Uzupełniaj dietę dziecka w pestki dyni, sezamu, drogocenne oleje – lniany, oliwę z oliwek – możesz dodawać je do sałatek warzywnych z sokiem z cytryny i ziołami - zawiarają cenne kwasy Omega-3;
  • Podawaj dziecku dwa razy w tygodniu rybę. Rybę warto przygotować duszoną z warzywami (np.witamina-d-3-odporność-ciąża-serce-stawy-dzieci-zęby duszoną z cukinią, marchewkę, cebulą i ziołami); warto również przygotowywać pasty rybne, np. z twarożku i makreli, łososia śledzia czy tuńczyka - tylko tłuste ryby, poławiane w wodach zimnych, zawierają cenne kwasy Omega-3;
  • Jeśli masz w domu wyciskarkę do cytrusów – wykorzystaj to, przygotowując świeżo wyciskany sok z marchewki, jabłek, pomarańczy, grapefruitów i innych warzyw i owoców - dobieraj pod kątem grupy krwi;
  • Zwłaszcza od IX do V - pamiętaj o wzbogacaniu diety w witaminę D-3.

 

Układanka z odporności


Drodzy Rodzice, na koniec chciałam jeszcze dodać, że w budowaniu odporności ważne jest  nie tylko żywienie  – dbajmy nie tylko o dietę, ale również o ruch na świeżym powietrzu, odpowiednią ilość snu, relaksu, zabawy na śniegu - sanki, narty, łyżwy. Pamiętaj o regularnym wietrzeniu pokoju, zaleca się na 10 minut w ciągu dnia szeroko otworzyć okno oraz wyłączyć grzejniki. Dzieci często są podatne na różnego rodzaju infekcje podczas sytuacji dla nich stresujących (pierwszy rok w przedszkolu, szkole, egzamin, klasówka), dlatego wato na bieżąco rozmawiać, aby w razie czego pomóc swojemu dziecku w rozwiązaniu problemu.

Zatem można rzec, że dieta jest pewnym wycinkiem całej układanki, w której każdy element jest równie ważny, aby odporność była odpowiednio wzmocniona.


Opracowała: Renata Kłosowicz

 

Źródło: Dr Małgorzata Miktus, NEWS – rocznik 2 – nr 5 – maj 2008

Dr Maria Sikora, NEWS - rocznik 3 - numer 10  - marzec 2009

zdrowie-twojego-malucha-odporność-zywienie

Wraz z nami staraj się zadbać o zwiększenie odporności Twojej Rodziny,
aby razem w pełni korzystać z uroków sportów zimowych,
czego serdecznie wszystkim czytelnikom e-NEWS

ŻYWIENIE I ZDROWIE Z VITANATURAL

życzę!!!

Renata Kłosowicz

DLA DZIECKA>>

 

Czy zawsze potrzebny jest antybiotyk?


Zapalenie migdałków, trzeci migdał, gronkowiec w gardle>>


Wywiad z prof. Marią Dorotą Majewską, neurobiologiem, ekspertem ds. szczepień





 

Najważniejsze substancje aktywne wpływające na strukturę kości. Źródła wapnia, magnezu, witaminy D w diecie>>

 

Zobacz jak nabyć produkty w najniższej cenie klubowej i korzystać z innych przywilejów tutaj>>

 

Cennik tutaj>>

 

Cennik książek>>

 

 

Odpowiedzialność za Twoje zdrowie i zdrowie Twoich dzieci spoczywa na Tobie. Powinieneś zrobić wszystko, aby zapobiegać, nie chorować albo też leczyć się w taki sposób, by trwale wyzdrowieć, bez skutków ubocznych. Aby to czynić, potrzebujesz wiedzy.

 

Polecam:


noni-liofilizowany-calivita-vitanatural-z-calych-owocow Najlepszy preparat Calivita

Królowa owoców - to, co najlepsze zawarte w jednym owocu i jednym soku noni - jedynym wytwarzanym na bazie całego i liofilizowanego owocu. Najlepszy sok noni, postaw na to co najlepsze i najwartościowsze dla zdrowia Twego i Twoich bliskich więcej>>

 

 

 

Zaufało nam tysiące konsumentów - zaufaj i Ty!