Przewodnik dla osób z grupą krwi B

Przewodnik dla osób z grupą krwi Bprzewodnik-grupa-krwi-b

 


Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi:


• Pomidory i wszystko co zawiera pomidory lub jest z nich zrobione,
• Gryka – zakłóca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu przyczyna hipoglikemii,
• Pszenica – zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, że żywność jest
składowana w organizmie w postaci tłuszczu, zamiast być spalana w energię, zakłóca
efektywność insulinową.
• Rośliny strączkowe - zakłócają właściwe przyswajanie żywności, spowalniają tempo
metabolizmu, przyczyna hipoglikemii,
• Kukurydza - zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna
hipoglikemii,
• Orzeszki ziemne - zakłócają efektywność metabolizmu, zakłócają funkcje wątroby,
przyczyna hipoglikemii,
• Siemię sezamu – spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii,


Żywność, która sprzyja spadkowi wagi:


• Zielone warzywa – pomagają w efektywnym metabolizmie,
• Mięso – pomaga w efektywnym metabolizmie,
• Jaja i niskotłuszczowe produkty mleczne - pomagają w efektywnym metabolizmie,
• Wątroba - pomaga w efektywnym metabolizmie,
• Herbata z lukrecji - przeciwdziała hipoglikemii.

 

Uwaga!

"Poronionym pomysłem był i jest wegetarianizm, który dziesiątkom tysięcy ludzi z grupą krwi 0 i B skrócił życie o kilka do kilkunastu lat.

Dlaczego? Z tej prostej przyczyny, że ich organizmy nie są w stanie wytworzyć pewnych niezbędnych białek z pożywienia składającego się wyłącznie z produktów roślinnych. Powstają więc braki, niedożywienie i zła praca organów, która z czasem manifestuje się chorobą i doprowadza do śmierci (oficjalne dane). Proponuję zapoznać się z książką p.t. Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi i zawartymi w niej wynikami wieloletnich badań lekarzy:

dr Jamesa D’ Adamo i jego syna dr Petera D’ Adamo.

 

Dieta wegetariańska jest oparta na inteligentnym spostrzeżeniu, że białka występują również w roślinach. Problem w tym, że wyznawcy tej diety mogą nie wiedzieć, w jakich roślinach występują białka, których potrzebuje ich organizm. Powstaje pytanie: czy ich organizm jest w stanie dobrze przyswajać ten typ białek oraz czy dla prawidłowego działania organizmu danej osoby wystarczy wyłącznie białko roślinne (tak jest w przypadku osób z grupą krwi A przyp. red.)? Większość ludzi, aby uzyskać pełnię zdrowia, MUSI spożywać białka pochodzenia zwierzęcego! Czy Ty wiesz, jakiego typu jest Twój organizm?" S. Nowakowski


Mięso


Wysoce wskazane:
• baranina
• dziczyzna
• królik
• jagnię

 

Obojętne:
• bażant
• cielęcina
• indyk
• wołowina
• mięso bawołu
• wątroba

 

Ocena dietetyka:przewodnik-grupa-krwi-b

Mięso z indyka to jedno z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka na naszym stole, polecane osobom każdej grupy krwi. Ilość kalorii w chudych częściach indyka, np. w piersi bez skóry jest niewielka – 84 kcal/100 g, podobnie jak u ryb morskich, np. dorsza, mintaja. Osoby z grupą krwi B powinny bezwzględnie unikać mięsa z kurczaków, zastąpić je właśnie indykiem, ewentualnie innymi spośród zalecanych lub obojętnych, zgodnie ze swymi upodobaniami kulinarnymi.

 

Unikać:
• kurczaków

gęsi

kuropatwy

• bekonu
• kaczki
• przepiórki
• serc
• szynki
• wieprzowiny


Ryby i owoce morza

 

Wysoce wskazane:
• halibut
• dorsz
• flądra
• łosoś
• jesiotr
• kawior
• makrela
• szczupak
• morszczuk
• pstrąg morki
• sardynka
• troć
• okoń oceaniczny

 

Obojętne:
• karp
• okoń srebrny
• śledź
• sum
• tuńczyk biały
• sieja
• przegrzebki
• rekin
• żaglica

 

Unikać:
• ośmiornic

ostryg
• homara
• krabów
• krewetek
• łososia wędzonego
• małży
• sardeli
• omółków jadalnych
• ślimaków
• węgorza
• raków

 

Nabiał


Wysoce wskazane:
• jogurt
• jogurt z owocami
• kefir
• mleko owcze
• ser feta
• ser farmer
• ser mozzarella
• serek wiejski
• ser owczy
• mleko kozie


Obojętne:

masło
• maślanka
• mleko sojowe
• pełne mleko
• ser biały
• ser brie
• ser camembert
• ser cheddar
• ser gouda
• ser emmentaler
• ser szwajcarski
• ser Edam
• ser sojowy
• ser parmezan
• ser Munster
• ser gruyere
• serwatka


Unikać:

lodów
• sera amerykańskiego
• sera blue
• sera string

 

Oleje i tłuszcze

 

Wysoce wskazane:

oliwa z oliwek


Obojętne:
• olej z siemienia lnianego
• olej z wątroby dorsza (olej wątłuszowy, tran)


Unikać:
• oleju rzepakowego
• oleju bawełnianego
• oleju z kukurydzy
• oleju z orzeszków ziemnych
• oleju sezamowego
• oleju krokoszowego
• oleju słonecznikowego

 

Orzechy i pestki

 

Wysoce wskazane:
Większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla osób z grupą krwi B


Obojętne:
• kasztan jadalny
• makadamia
• migdały
• masło migdałowe
• orzech brazylijski
• orzeszki liczi
• orzech włoski
• orzeszki pekan

 

Unikać:
• masła sezamowego
• masła słonecznikowego, orzechowego
• orzechów nerkowca

nasion pinii
• orzechów pistacjowych
• maku
• pestek dyni
• pestek słonecznika
• siemienia sezamu


Fasola i inne rośliny strączkowe


Wysoce wskazane:

• fasolka limańska
• fasolka navay
• fasolka nerkowata

 

Obojętne:
• bób
• fasola biała
• fasola czerwona
• fasola pnąca
• fasola sojowa
• fasolka szparagowa
• fasola zielona
• groszek w strąkach
• groszek zielony


Unikać:
• Fasoli czarnej
• ciecierzycy
• soczewicy amerykańskiej
• fasoli adzuki
• groszku „czarne oczko”
• soczewicy czerwonej i zielonej

 

Przetwory zbożowe


Wysoce wskazane:
• otręby owsa
• otręby ryżowe
• owsianka
• proso
• ryż dmuchany
• orkisz


Obojętne:
• farina
• granola
• pasta ryżowa


Unikać:
• gryki
• jęczmienia
• mąki kukurydzianej
• amarantu
• otrąb pszennych
• płatków kukurydzianych
• płatków siedem zbóż
• żyta


Pieczywo


Wysoce wskazane:
• chleb z brązowego ryżu
• chleb esseński
chleb Ezekiela
(chleb esseński i Ezekiela, Ezechiela)
• wafle ryżowe
• pieczywo chrupkie Wasa


Obojętne:
• bułki z otrębami owsa
• chleb bezglutenowy
• chleb z mąki sojowej
• chleb orkiszowy
• chleb wysokobiałkowy niepszeniczny


Unikać:
• bułek kukurydzianych
• chleba z otrąb pszennych
• chleba wieloziarnistego
• 100% chleba żytniego
• chrupek żytnich
• pieczywa z mąki durum
• obwarzanek
• pełnopszennego chleba


Ziarna i makarony


Wysoce wskazane:

• mąka z owsa
• mąka ryżowa


Obojętne:
• makaron grysikowy
• makaron szpinakowy
• mąka biała
• mąka grahama
• mąka orkiszowa
• ryż basmati
• ryż biały
• ryż brązowy


Unikać:
• dzikiego ryżu
• gryki
• makaronu z karczocha
• maki kuskus
• mąki glutenowej
• mąki jęczmiennej
• maki pszennej
• mąki żytniej
• pszennej mąki durum


Warzywa


Wysoce wskazane:

• bakłażan
• botwinka
• brokuły
• buraki
• kapusta biała i czerwona
• kalafior
• marchew
• pasternak pietruszka
• słodkie ziemniaki
• gorczyca
• papryka zielona, czerwona i żółta


Obojętne:
• brukiew
• cebula
• chrzan
• cukinia
• czosnek
• cykoria
• dymka
• glony morskie
• groszek cukrowy
• grzyby
• japońska rzodkiew
• kalarepa
• kapusta pekińska
• koper, koper włoski
• ogórek
• pędy bambusa
• pieczarki
• por
• rzepa
• sałata lodowa, sałata rzymska
• seler
• szparagi
• szpinak
• wszystkie dyniowate
• ziemniaki białe i czerwone
• rukiew wodna
• szalotka
• kiełki lucerny


Unikać:
• awokado
• dyni
• kiełków rzodkiewki
• kukurydzy białej i żółtej
• oliwek czarnych
• oliwek greckich
• rzodkiewki
• tofu
• pomidorów
• karczocha amerykańskiego


Owoce


Wysoce wskazane:

• ananas
• banan
• czarne winogrona
• jeżyna
• papaja
• śliwki ciemne, zielone i czerwone
• żurawina


Obojętne:
• agrest
• arbuz
• borówka amerykańska
• brzoskwinia
• cytryna
• daktyle
• figi świeże i suszone
• gruszka
• jabłko
• grejpfrut
• jagody bzu czarnego
• kiwi
• malina
• mandarynka
• mango
• melony
• morele
• nektarynki
• pomarańcza
• rodzynki
• porzeczki czerwone i czarne
• śliwki suszone
• truskawki
• wiśnie
• limona


Unikać:
• granatów
• opuncji
• orzechów kokosowych
• rabarbaru
• karamboli


Soki i napoje


Wysoce wskazane:

• sok anansowy
• sok z kapusty
• sok z papi
• sok żurawinowy
• sok winogronowy


Obojetne:
• sok z ciemnej wiśni
• sok grejpfrutowy
• sok jabłkowy
• sok morelowy
• sok marchewkowy
• napój ogórkowy
• sok pomarańczowy
• sok selerowy
• soki warzywne
• soki z suszonych śliwek


Unikać:
• soku pomidorowego


Przyprawy


Wysoce wskazane:

• chrzan
• imbir
• pieprz
• curry
• pietruszka


Obojętne:
• ziele angielskie
• anyżek
• bazylia
• bergamotka
• cukier biały i brązowy
• cząber
• czosnek
• estragon
• gałka muszkatołowa
• gożdziki
• kapary
• kardamon
• kminek zwyczajny
• kmin rzymski
• kolendra
• koper
• kurkuma
• liść laurowy
• majeranek
• mięta zielona i pieprzowa
• miód
• ocet winny i balsamiczny
• ocet biały i jabłkowy
• agar
• oregano
• papryka
• pieprz ziarnisty i czerwony
• rozmaryn lekarski
• sos sojowy
• sól
• syrop z brązowego ryżu
• syrop klonowy i ryżowy
• szafran
• szałwia
• szczypiorek
• trybula ogrodowa
• tymianek
• wanilia


Unikać:
• cynamonu
• pieprzu czarnego
• esencji migdałowej
• korzennika lekarskiego
• słodu jęczmiennego
• syropu kukurydzianego
• żelatyny


Herbaty ziołowe


Wysoce wskazane:

• imbir
• lukrecja
• liście malin
• mięta pieprzowa
• owoce dzikiej róży
• pietruszka
• szałwia
• żeń-szeń


Obojętne:
• bez aptekarski
• brzoza brodawkowata
• dziurawiec
• echinacea
• kocimietka
• kora białego dębu
• gwiazdnica pospolita
• krwawnik pospolity
• liście truskawek
• lucerna
• łopian
• mniszek
• morwa
• mięta zielona
• rumianek
• szczaw
• tymianek
• waleriana
• werbena
• zielona herbata


Unikać:
• aloesu
• chmielu
• czerwonej koniczyny
• dziewanny
• goryczki
• kozieratki pospolitej
• lipy
• podbiału
• rabarbaru
• kukurydzy


Inne dodatki


Dodatki są zasadniczo albo obojętne, albo też szkodliwe dla wszystkich grup krwi. Grupy B mogą stosować je z wyjątkiem ketchupu zawierającego niebezpieczne lektyny pomidora), ale z punktu widzenia prawidłowego odżywiania sugeruję ograniczyć spożywanie produktów, które nie przynoszą realnych korzyści.


Obojętne:
• dżem z zalecanych owoców
• galaretki z zalecanych owoców
• marynaty koszerne, kwaśne i słodkie
• majonez
• mus jabłkowy
• musztarda
• sosy do sałatek


Unikać:
• ketchupu


Używki


Wysoce wskazane:

• zielona herbata (pod warunkiem, że nie ma podrażnień śluzówki żołądka i zapalenia)


Obojętne:
• czarna herbata bezkofeinowa
• czerwone wino
• białe wino
• piwo
• kawa bezkofeinowa
• kawa z kofeiną


Unikać:
• coca-coli
• likierów destylowanych
• napojów gazowanych
• wody sodowej

 

Uzupełnij pożywienie w  zestaw witamin i składników mineralnych, wyciągi z wielu roślin leczniczych dobranych według potrzeb człowieka z grupą krwi A. Wzmacniają oraz wspierają natu­ralne mechanizmy obronne organizmu. Pomagają utrzymać optymalną równowagę wewnętrzną, niezbędną do zachowania zdrowia.


Zastosuj znakomicie uzupełniający Twoję dietę:

 

VITAL B>>

 

Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi. Cztery grupy krwi, diety

 


Przykładowe przepisy:

 

Sałatka z jabłek i chrzanu


Składniki:

3 łyżki utartego chrzanu

50 dag jabłek

3/4 szklanki śmietany

sok z cytryny

sól i cukier do smaku

 

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę, skrapiając sokiem z cytryny. Utarty chrzan wymieszać z pokrajanymi jabłkami i śmietaną, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Wyłożyć na salaterkę, obłożyć dookoła wianuszkiem z drobnych listków pietruszki.

 

Naleśniki ryżowe z mielonym mięsem i ryżem


Składniki:

8 sztuk okrągłych naleśników ryżowych

20 dag mielonej polędwicy wołowej lub cielęcej

pieprz Cayenne

1 szklanka ugotowanego ryżu

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

oliwa z oliwek do smażenia

sos sojowy do maczania

 

Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić zmielone mięso, podsmażyć. Przyprawić pieprzem Cayenne. Dodać grupa-krwi-b-naleśniki-ryżoweugotowany ryż, chwilę posmażyć. Naleśniki namoczyć w ciepłej wodzie (około 30 sekund), wyłożyć na wilgotną ściereczkę. Na środku każdego naleśnika ułożyć porcję farszu z mięsa i ryżu, posypać natką pietruszki, zawinąć. Naleśnik sam się sklei. Sos sojowy do maczania naleśników podawać w oddzielnej miseczce. Przed podaniem warto przykryć naleśniki wilgotną ściereczką, aby nie obeschły lub tuż przed podaniem wrzucić na moment na rozgrzany olej.  W Japonii naleśniki ryżowe je się palcami maczając w sosie sojowym.

 

Sos do maczania naleśników można też skomponować z podanych składników:

  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki octu ryżowego lub balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 papryczka drobno pokrojona
  • 1 łyżka posiekanej kolendry

 

Gniazdka szpinakowe


Składniki:

1 kg szpinaku

75 g masła

4 – 5 jajekgrupa-krwi-b-gniazdka-szpinakowe

sól

olej z oliwek

 

Przygotowanie:

Umyty szpinak pokroić drobno i dusić w maśle 4-5 min, posolić. W kokilkach uformować gniazdka. Do każdego gniazdka wlać po jajku i je posolić. Danie piec w mocno nagrzanym piekarniku przez ok. 5 min. Przed podaniem oprószyć startym parmezanem*. Podawać gorące.

 

Kulki owsiane


Składniki:

3/4 kostki masła

¾ szklanki cukru

8-łyżek mleka lub wody

2-łyzki kakao

50 dag płatków owsianych

kieliszek rumu lub aromat

 

Przygotowanie:

Masło roztopić w rondelku, dodać cukier, mleko, kakao, zagotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wsypać płatki, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Po schłodzeniu dodać rum lub aromat, wymieszać i formować kulki. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

 

Łosoś na parze


Składniki:

50 dag fileta z łososia

2 szklanki bulionu warzywnego

2 łyżki soku z cytryny

łyżka oleju

łyżka przyprawy do ryb

pieprz czerwony

 

Przygotowanie:

Rybę podzielić na cztery równe kawałki, usunąć ości, skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryb i czerwonym pieprzem. Do garnka do gotowania na parze wlać bulion. Rybę ułożyć na natłuszczonej wkładce i przykryć natłuszczoną folią. Umieścić wkładkę w garnku, przykryć i gotować około 3-4 minut. Odwrócić rybę i gotować jeszcze około 5 minut. Zamiast specjalnego garnka do gotowania na parze można użyć zwykłego garnka i okrągłego sita.

 

Bulion warzywny: 1 marchew, 1 pietruszka, 1 por (jeśli lubisz:), ½ małego selera korzeniowego, kawałek kapusty włoskiej lub 2 brukselki (jesli lubisz:), liść laurowy, kilka ziaren czerwonego pieprzu, kilka ziaren kolendry, sól morska.

Umyte i obrane i przekrojone na mniejsze części warzywa zalać zimną wodą, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu około godziny. Pod koniec gotowania można dodać ząbek czosnku lub odrobinę pieprzu Cayenne.

 

* Parmezan

Nie należy do produktów niskokalorycznych, ma jednak mnóstwo odchudzających walorów. Jest lekkostrawny i trawiony zaledwieprzewodnik-grupa-krwi-b-parmezan przez godzinę - mięso i ser żółty przez 4h. Dzięki długiemu dojrzewaniu stanowi cenne źródło aminokwasów, wapnia i witamin przyspieszających tempo metabolizmu. Jak pokazują badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition, zapewnia taką ilość wapnia, że zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej i hamuje apetyt – wapń reguluje pracę ośrodka głodu i sytości. Parmezan pasuje do makaronu, gotowanych warzyw (zamiast masła), sałatek, grzanek i ciasteczek, posypuj nim jabłka czy gruszki. Owoce z parmezanem to typowa włoska przystawka, serwowana z winem.

 

 

Przewodnik dla osób z grupą krwi 0>>

 

Przewodnik dla osób z grupą krwi A>>

 

Przewodnik dla osób z grupą krwi B>>


Przewodnik dla osób z grupą krwi AB>>

 

Opracowała: mgr Renata Kłosowicz dietetyk

 

Źródło: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney, Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi