Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi. Cztery grupy krwi, cztery diety

Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi

Cztery grupy krwi, cztery diety

 

 

Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem.

Hipokrates

 

 

„Wierzyłem, że na ziemi nie ma dwóch ludzi, którzy byliby identyczni, dwóch ludzi o takich samych odciskach palców, zarysie ust lub brzmieniu głosu. Stało się dla mnie jasne, że skoro każdy mieści się w niepowtarzalnym ciele o różnej sile, słabości i upodobaniu do określonego jedzenia, to jedynym sposobem na zachowanie zdrowia lub leczenie choroby jest dostosowanie się do tych specyficznych potrzeb pacjenta.”

dr James D’ Adamo

 

Do tej pory uważano, że oznaczenie grupy krwi jest potrzebne jedynie wówczas, gdy zagraża nam operacja czy transfuzja krwi. Badania amerykańskich lekarzy D’Adamo, Jamesa - ojca i Petera - syna dowiodły zależności między grupami krwi, doborem diety, stylem życia a skłonnościami do wielu chorób. Stosując metody laboratoryjne i kliniczne, przetestowali powszechnie dostępne produkty żywnościowe i ich reakcje z grupami krwi. W książce „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” przedstawili wyniki swoich badań.

 

Dlaczego grupa krwi jest tak ważna?

 

Grupa krwi jest kluczem do funkcjonowania układu odpornościowego organizmu.


Kontroluje ataki wirusów, bakterii, różnych infekcji, związków chemicznych, stresu i wielu innych intruzów i stanów mogących naruszać układ immunologiczny. Słowo immunologiczny pochodzi z łac. immunis, pojęcie to oznaczało miasto w Imperium Rzymskim, od którego nie żądano płacenia podatków. Oby także Twoja grupa krwi dała Ci ten rodzaj immunitetu!

 

Układ immunologiczny działa tak, aby określać kto jest wrogiem, a kto przyjacielem Twojego organizmu. Każda forma życia od najprostszego wirusa aż do człowieka ma unikatowe oznaczniki chemiczne zwane antygenami znajdujące się na komórkach każdego organizmu, które są jak chemiczny odcisk palca – niepowtarzalny i indywidualny. Grupa krwi bierze nazwę od antygenu grupy krwi, który jest zapisany w czerwonych komórkach krwi.

 

GRUPA KRWI                                  ANTYGEN

A                                                      A

B                                                      B

AB                                                    AB

0                                    BRAK ANTYGENÓW

 

Gdy do organizmu wtargną obce antygeny, komórki układu odpornościowego wytwarzają przeciwciała do tych antygenów. Ich zadaniem jest atakowanie, lecz również oznakowanie obcego antygenu po to, aby go zniszczyć. Zachodzi reakcja zwana aglutynacją czyli sklejaniem, zlepianiem. Przeciwciało przyłącza się do antygenu bakterii czy wirusa i skleja się razem z nim. Kiedy wirusy czy bakterie są posklejane i zgrupowane, łatwiej jest je identyfikować oraz usunąć. Ponieważ mikroby muszą polegać na swojej umiejętności wymykania się, jest to potężny mechanizm obronny. To jest jak skuwanie razem przestępców; stają się oni wówczas daleko mniej niebezpieczni, niż kiedy im się pozwala poruszać swobodnie.

 

System antygenów i przeciwciał grupy krwi ma jeszcze inne zadania poza wykrywaniem mikrobów i innych dr Karl Landsteinerintruzów.

 

Prawie sto lat temu dr Karl Landsteiner, wybitny austriacki lekarz i naukowiec, odkrył, że grupy krwi wytwarzają przeciwciała na inne grupy krwi.  Jego rewolucyjne odkrycie wyjaśniło, dlaczego niektórzy ludzie mogą wymieniać między sobą krew, podczas gdy inni nie. Do czasów dr. Landsteinera transfuzje krwi były robione na chybił trafił. Czasami „zadziałały”, a czasami nie i nikt nie wiedział dlaczego. Dzięki dr. Landsteinerowi wiemy, które grupy krwi są rozpoznawane jako przyjazne, a które jako wrogie. Za odkrycie grup krwi otrzymał w 1930 roku Nagrodę Nobla.

 

 

dr Karl Landsteiner odkrył, że:

  • Grupa A posiada przeciwciała przeciwne B. Grupa B zostanie odrzucona przez grupę A.

 

  • Grupa B posiada przeciwciała przeciwne A. Grupa A zostanie odrzucona przez grupę B. Tak więc grupy A i B nie mogą nawzajem wymieniać krwi.

 

  • Grupa AB nie posiada żadnych przeciwciał. Uniwersalny biorca, przyjmie każdą inną grupę krwi! Lecz posiada ona zarówno antygeny A jak i B, zostanie więc odrzucona przez wszystkie inne grupy krwi. Grupa AB może więc przyjmować krew od każdego, lecz nie może przekazać krwi nikomu innemu, poza grupą krwi AB.

 

  • Grupa krwi 0 nosi przeciwciała przeciwne A i B. Grupy A, B i AB zostaną odrzucone. Grupa 0 nie może przyjmować krwi od nikogo innego, poza grupą 0. Lecz będąc wolna od antygenów A i B, grupa 0 może przekazywać krew każdemu innemu. Jest uniwersalnym dawcą!

grupy krwi żywienie dawca biorca

 

 

GRUPA KRWI                        NOSISZ PRZECIWCIAŁA PRZECIWNE

A                                                      GRUPIE KRWI B

B                                                      GRUPIE KRWI A

AB                                                   ŻADNYCH PRZECIWCIAŁ

0                                                       GRUPOM KRWI A I B

 

Przeciwciała „przeciwne innej grupie krwi” są najsilniejszymi przeciwciałami naszego układu odpornościowego. Ich zdolność do sklejania – aglutynacji – komórek krwi przeciwnej grupy krwi jest tak potężna, że może być obserwowana bezpośrednio na szkiełku gołym okiem. Przeciwciała grupy krwi są wytwarzane automatycznie, najczęściej pojawiają się zaraz po urodzeniu i osiągają dorosły wiek po czterech miesiącach.

 

Pomiędzy krwią i żywnością zachodzi bardzo podobna reakcja chemiczna.

 

Wiele rodzajów pożywienia aglutynuje komórki pewnych grup krwi (w sposób podobny do odrzucania), lecz innych nie. Oznacza to, że żywność szkodliwa dla komórek jednej grupy, może być korzystna dla komórek innej grupy. Wiele antygenów w żywności ma cechy podobne A lub B. W żywności, którą zjadamy znajdują się lektyny białkowe i jeśli nie są one zgodne z antygenem grupy krwi, również zachodzi proces aglutynacji zaburzając procesy metaboliczne. Jeżeli tylko lektyna osiedli się gdzieś w organizmie, wywiera magnetyczny efekt na komórki w tym regionie. Zlepia komórki i są one przeznaczone na zniszczenie, tak jak gdyby były obcymi intruzami. Organizm zużywa mnóstwo energii, by je zniszczyć.

 

Jeśli więc zjadasz dużo takich substancji, efektem ubocznym ich eliminacji z ustroju mogą być:

 

-  podrażnienie śluzówki żołądka, jelit;

- marskość wątroby;

- blokowanie przepływu krwi przez nerki;

- zwolniona przemiana materii,

- złe samopoczucie i wiele innych niekorzystnych efektów.

 

Większość lektyn znajdujących się w żywności nie zagraża życiu, chociaż niektóre mogą powodować wiele problemów. W większości przypadków układ obronny broni nas przed lektynami. 95% lektyn, które wchłaniamy z typowych diet, jest wydalanych przez organizm. Lecz co najmniej 5% lektyn przechodzi do krwiobiegu, gdzie poprzez różne reakcje niszczy czerwone i białe ciałka krwi. Działanie lektyn w przewodzie pokarmowym może być jeszcze groźniejsze. Tam często powodują one ostre zapalenia wrażliwej śluzówki jelit i to działanie aglutynujące może pozorować alergię pokarmową. Nawet nieznaczna ilość lektyny zdolna jest skleić wielką liczbę komórek, jeśli wejdzie w reakcję z daną grupą krwi.

 

Jaka jest na to rada?


Odpowiednie odżywianie zgodne z naszymi predyspozycjami, grupami krwi.

 

Nie można wyeliminować lektyn z pożywienia. Rozwiązaniem jest unikanie lektyn, które aglutynują poszczególne komórki – determinowane przez daną grupę krwi. Na przykład gluten, najbardziej powszechna lektyna znajdująca się w pszenicy i innych ziarnach, wiąże się z wyściółką jelita cienkiego, powodując groźne zapalenie i bolesne podrażnienie, zwłaszcza u osób z grupą krwi 0.

 

"To co żywnością jest dla jednego człowieka, może być trucizną dla drugiego"
- Lukrecjusz


Nie ma właściwego lub złego stylu życia lub diety; są tylko właściwe lub niewłaściwe wybory, których dokonujemy. W swojej książce dr D'Adamo prosi o zrobienie trzech rzeczy: " ... porozmawiaj najpierw ze swoim lekarzem, dowiedz się, jaką masz grupę krwi, jeśli jeszcze tego nie wiesz, i wypróbuj dietę dla swojej grupy krwi przez co najmniej dwa tygodnie".


Założenia żywienia zgodnego z grupą krwi

 

Podział żywności na grupy:


  • Mięso i drób
  • Ryby i owoce morza
  • Jaja i nabiał
  • Oleje i tłuszcze
  • Orzechy i pestki
  • Fasole i inne rośliny strączkowe
  • Przetwory zbożowe
  • Chleb i grzanki
  • Ziarna i makarony
  • Warzywa
  • Owoce
  • Soki i napoje
  • Przyprawy
  • Inne dodatki
  • Herbatki ziołowe
  • Używki

 

Każda z tych grup dzieli żywność na trzy kategorie:

 

- wysoce wskazaną – działa jak lekarstwo,

- obojętną – działa jak żywność,

- tę, której należy unikać – działa jak trucizna.

 

Stosowanie diety

Przez pierwsze tygodnie stosowania diety zacznij działać powoli. Zmiana systemu odżywiania z dnia na dzień nie przyniesie żadnych korzyści. Daj organizmowi szansę, aby w spokoju uporał się ze szkodami, jakie mu wyrządziłeś, stosując niezdrową dietę. Można spokojnie poeksperymentować i wybierać z bogatej oferty swoich ulubionych potraw. Przyrządzając nowe potrawy, stosuj produkty spożywcze oznaczone jako wskazane, zestawiając je śmiało z obojętnymi.


Wykreśl natomiast ze swojego jadłospisu wszystkie produkty, które są zakazane.

 

grupa krwi 0 żywienie

Dieta dla grupy 0

Wysokobiałkowa dieta oparta na białkach zwierzęcych.

 

 

 

 

grupa krwi A żywienieDieta dla grupy A

Grupa A rozkwita na dietach wegetariańskich.

 

 

 

 

 

 

grupa krwi B żywienieDieta dla grupy B

Zrównoważona i urozmaicona, obejmuje wszystko to, co „najlepsze z królestwa zwierząt i roślin”.

 

 

 

 

grupa krwi AB żywienieDieta dla grupy AB

Większość żywności, niewskazanej dla grupy A i B, jest na ogół zła dla AB.

 

 

 

 

Opracowała: Renata Kłosowicz

Na podst.: dr Peter J. D' Adamo i  C. Whitney, Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi. Warszawa 2008

 

Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi

 

Badania krwi i analiza wyników>>

 

Rak żywi się cukrem!