Mykotoksyny

Niewidzialni zabójcy  pasożyty wewnątrz nas

Lamblie Owsiki Tasiemiec Glista Przywry Tęgoryjec Epilepsja Autyzm Zespół Aspergera Włosogłówka Borelioza

Opinie i doświadczenia pacjentów

 

Mykotoksyny


Zabójcze pleśnie

 

Wielokrotnie obserwowałam, jak ludzie biorąc do ręki nadpsuty owoc – odkrawają widoczną pleśń, a resztę spożywają lub podają dzieciom jako smaczny i odżywczy pokarm! mykotoksyny-pleśnie Śmietana, soczek, koncentrat pomidorowy z kożuszkiem na wierzchu? A co tam… zdjąć go i siup do zupy. Dżemik z białym nalotem? Szkoda wyrzucić… Czy na pewno? Czym grozi spożywanie kolejnej porcji afla- czy ochratoksyny i jakże popularnej patuliny?


Pleśnie wytwarzają jedne z najbardziej toksycznych substancji - mykotoksyny, szczególnie szkodliwe dla małych dzieci.
Do mykotoksyn wywołujących działanie mutagenne, karcinogenne i teratogenne w organizmie człowieka należą: aflatoksyny, ochratoksyny, trichotecyny, patulina i fumonisyny.


Jedną z najsilniejszych znanych trucizn jest
aflatoksyna. Jaj działanie zostało dokładnie przebadane. Aflatoksyna wytwarzana jest przez pleśń Aspergillus  Flavus (kropidlak żołty) - pasożyt, niszczący zdrowie ludzkie. Więcej o aflatoksynie tutaj>>


Mykotoksyny (mikotoksyny; z gr. μύκής mykes - grzyby) - toksyny wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów (pleśni) z rodzajów: Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Rhizoctonia, Claviceps i Stachybotrys. Optymalna temperatura, w jakiej tworzą się mykotoksyny oscyluje w granicach 20-25°C. Źródłem mykotoksyn są najczęściej zakażone produkty żywnościowe, toksynotwórcze pleśnie mogą także namnażać się w budynkach. Często są to substancje rakotwórcze i mutagenne; m.in. hamują syntezę DNA oraz powodują zmiany w metabolizmie  RNA.

Mykotoksyny mogą być przyczyną ostrych i przewlekłych zatruć (także śmiertelnych), mogą powodować alergie, grzybice, choroby układu oddechowego, nerwowego, pokarmowego i wątroby, a także liczne choroby związane z osłabieniem układu odpornościowego, choroby tzw.autoimmunologiczne.

 

Do mykotoksyn zalicza się m.in. aflatoksyny, ochratoksyny (m.in. ochratoksynę A), patulinę i kwas aspergilowy.


Już w starożytności znano ich niezwykle niebezpieczne działanie. Mykotoksyny zatruwały archeologów, stanowiły śmiertelne zagrożenie dla wojsk. Obecnie również są wielkim i niebezpiecznym przeciwniekiem dla ludzi i zwierząt. Mikotoksyn nie wolno lekceważyć!


Niemal wszyscy, którzy wielokrotnie lub na dłużej wchodzili do grobowca Tutenchamona, zmarli w ciągu kilku lat. Podobnie było z grobem Kazimierza Jagiellończyka. W ciągu 10 lat od wiosny 1974 roku, kiedy rozpoczęto badanie miejsca pochówku króla, wielu naukowców zmarło gwałtowną śmiercią - na zawał serca lub wylew. "Klątwa Jagiellończyka" dosięgła 15 osób. Przyczyną zgonów był najprawdopodobniej kropidlak żółty Aspergillus flavus, mogący powodować nowotwory, udary i zawały, a także ostrą niewydolność nerek. Kropidlaka oraz wiele innych, czasem nieznanych jeszcze nauce szczepów grzybów oraz bakterii, znalazł we wnętrzu grobu Kazimierza Jagiellończyka prof. Bolesław Smyk, mikrobiolog z krakowskiej Akademii Rolniczej. Nie dysponowano jednak wówczas aparaturą pozwalającą ustalić, które metabolity grzybów były aż tak toksyczne.


O szkodliwym działaniu grzybów pleśniowych, a właściwie ich produktów przemiany materii, czyli mikotoksyn, ludzie wiedzieli od dawna, jeszcze przed narodzinami Chrystusa, czego dowodem jest Stary Testament (Kpł 3.). W późnym Średniowieczu regularnie występowały epidemie zatruć (często śmiertelnych) po spożyciu żytniego chleba z mąki zawierającej sporysz Claviceps purpurea. Wywołana przez ergotalkaloidy choroba (ergotyzm) - określana wtedy jako ogień św. Antoniego - objawiała się swędzeniem skóry, pieczeniem uszu, zaburzeniami świadomości i postępującą martwicą kończyn, w szczególności placów rąk i nóg, a u kobiet w ciąży skutkowała poronieniem. U osób zatrutych sporyszem obserwowano także objawy neurologiczne w postaci reakcji histerycznych, halucynacji i zaburzenia percepcji tak jak u słynnych czarownic z Salem.

 

Mykotoksyny są toksycznymi (szkodliwymi) substancjami produkowanymi przez pewne pleśnie (nitkowate grzyby). Po raz pierwszy uczeni odkryli ich obecność na początku 1960 roku podczas wybuchu X choroby indyków w Anglii. Blisko 100.000 indyków zostało zabitych, ponieważ orzeszki ziemne, które znajdowały się w ich posiłkach, były bardzo zanieczyszczone przez Aspergillus flavus, pleśń produkującą mykotoksyny.


Mykotoksyny to toksyczne metabolity wtórne grzybów pleśniowych, należące przede wszystkim do rodzajów: Aspergillus, Penicillium i Fusarium. Z setek trujących związków tego typu, około 20 występuje w większych stężeniach w artykułach spożywczych i paszach. Są wytwarzane głównie przez pięć rodzajów grzybów pleśniowych: Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Alternaria i Claviceps.

 

Różne pleśnie produkują różne mykotoksyny. Obecnie więcej niż 400 mykotoksyn jest zidentyfikowanych i ich liczba stale rośnie.

 

Drożdże i pleśnie pod nazwą ogólną - grzyby należą do roślin, które nie zawierają chlorofilu, w związku z czym nie mogą odżywiać się samodzielnie, jak rośliny zielone. Dlatego pasożytują na żywych organizmach lub żywią się ich butwiejącymi szczątkami.

 

Nazwa "pleśnie" obejmuje zarówno pleśnie (wielokomórkowe) jak i drożdżyce (jednokomórkowe).


Znamy 2 rodzaje grzybów wielokomórkowych (pleśni) :


1) grzybnię wegetatywną, której zadaniem jest przyswajanie z podłoża substancji odżywczych;
2) grzybnię powietrzną, rozrodczą, wytwarzającą spory (komórki rozrodcze), których wygląd stanowi ważna cechę różnicującą w diagnostyce grzybów.
Spory znamy pod popularną nazwą sporysz.

 

Jakie objawy wywołują mykotoksyny?

 

Badania w Stanach Zjednoczonych ujawniły, że większość ludzi zjada niewielkie ilości mykotoksyn w swojej diecie bez żadnych oczywistych chorobowych efektów. Wysoki poziom mykotoksyn, lub systematyczne pobieranie przez dłuższy okres czasu może prowadzić do ciężkich problemów zdrowotnych. Niektóre mykotoksyny są podejrzewane o wywoływanie raka lub nowotworów, podczas gdy inne mogą niszczyć wątrobę, nerki, układ rozrodczy lub nerwowy. Mykotoksyny mogą być przyczyną ostrych i przewlekłych zatruć (także śmiertelnych), mogą powodować alergie, grzybice, choroby układu oddechowego, pokarmowego i wątroby, a także liczne choroby związane z osłabieniem układu odpornościowego, choroby autoimmunologiczne, np. HASHIMOTO CHOROBA TARCZYCY>>

Masowe zatrucia śmiertelne mają charakter wyjątkowy i zazwyczaj lokalny, natomiast długotrwały kontakt konsumenta, nawet z bardzo niskimi stężeniami poszczególnych mikotoksym może prowadzić do przewlekłych chorób trudnych do ustalenia diagnostycznie, a w konsekwencji do niewydolności nerek, nowotworów nerek i wątroby. Dlatego też należy zaufać zasadzie systematycznego monitoringu chemicznego, który zapewni granice bezpieczeństwa zdrowotnego konsumenta.

 

Gdzie można znaleźć mykotoksyny?

 

W Europie, mykotoksyny najczęściej znajdowane są w:

-orzechach,

- zbożach,

- suszonych i świeżych owocach,

- sokach owocowych,

- produktach mięsnych i mleku.

 

W produktach roślinnych występują zazwyczaj aflatoksyny B1 i G1.
W zależności od rodzaju rośliny metabolity te mogą występować już pierwotnie w warunkach polowych, nawet na roślinach przyprawowych o ostrym smaku i zapachu - chili, papryka, carry, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa itp. lub wtórnie podczas przechowywania (podwyższona temp. i wilgotność).
Odpowiednikiem nazwy mikotoksyny B1 obecnej w świecie roślinnym a wydzielanej w mleku zwierząt karmionych skażoną paszą jest tzw. ”toksyna mleczna” lub aflatoksyna M1.
W Polsce identyfikowana w 23% badanych prób, w Grecji w 93%. W krajach tropikalnych wykrywana w wyjątkowo wysokich stężeniach również w mleku kobiet.


Grzyby Phitophtora infestans, Synchytrium endobioticum -  to zaraza ziemniaczana. Pleśnie te wytwarzają silną toksynę, która ma właściwości uszkadzające tkankę mózgu. Zaraza ziemniaczana często występowała w Irlandii, gdzie kartofle stanowiły podstawę pożywienia. Statystyka wykazała, że w Belfaście anomalie mózgowe były siedmiokrotnie częstsze niż w Londynie. Dotyczyły one przede wszystkim dzieci, które rodziły się martwe, bez mózgu, z różnymi uszkodzeniami tkanki mózgu itd. Kobiety będące w ciąży spożywały widocznie wiele zagrzybionych ziemniaków.

 

mykotoksyny-pleśnieWystarczy jeden spleśniały orzeszek ziemny, pistacjowy, jakiś owoc lub warzywo, aby skazić całą dostawę  owoców, soku, dżemu lub innego produktu. Mimo iż są metody na wyeliminowanie pleśni, to nie można tego zrobić z produktami jej metabolizmu - toksynami, które w pożywieniu muszą zostać zneutralizowane w naszym organizmie, dopiero przez wątrobę.
Z powodu silnej toksyczności, już niewielka ilość mykotoksyn potrafi zaburzyć pracę wątroby na kilka dni!

 

Aflatoksyna wytwarzana jest przez pleśń Aspergillus  niger (kropidlak żołty) - pasożyt, niszczący zdrowie ludzkie. Aflatoksyna jest obecna w chlebie, makaronach, płatkach zbożowych, orzechach, syropach np. klonowym, occie wytwarzanym z owoców, sokach, dżemach oraz winie. Nie ma jej w świeżych umytych owocach i warzywach, mięsie, jajkach, rybach i wodzie. 
W przypadku wilgotnego lata lub złego wysuszenia ziarna, może ono ulegać skażeniu pleśniami Aspergillus flavus i inne.

 

Na niektórych artykułach spożywczych, np. serach czy wędlinach, grzyby pleśniowe są pożądane, nadając produktom szczególny smak lub aromat. Są to ściśle określone, kontrolowane szczepy grzybów rodzaju Penicillium (np. Penicillium roqueforti, P. candidum, P. chrysogenum, P. nalgiovense). 

Grzyby z rodzaju Penicillium i inne grzyby pleśniowe mogą jednak zmieniać aktywność metaboliczną i tym samym szybko dopasowywać sposób tworzenia mikotoksyn (a także ich ilość) do podłoża, a więc zwiększyć swój stopień "zjadliwości". Oznacza to, że np. wzrost P. roqueforti na innym serze (np. po przeniesieniu na nożu) wymyka się spod kontroli i może skutkować produkcją groźnych mikotoksyn. Ważne jest więc, aby nie przechowywać serów pleśniowych typu roquefort czy camembert z innymi produktami spożywczymi. To samo dotyczy wędlin wytwarzanych z zastosowaniem pleśni.

 

Pleśń na żywności to nie wszystko. Kiedy wydaje Ci się, że po jesiennym spacerze przeziębiłeś się, nie musi to być prawdą. Znanych jest już ponad 250 gatunków grzybów alergizujących. Ich siedliskiem są m.in. mykotoksyny-grzyby-alergizującewilgotne liście w parku, lesie. Wystarczy podmuch wiatru, by dostały się do płuc alergika i mamy gotowe zakażenie.

Uczulenie na grzyby (przede wszystkim na ich zarodniki, rzadziej na grzybnię) dotyka około 33 proc. osób z atopią, czyli nieprawidłową reakcją obronną organizmu na alergeny. Najczęściej nadwrażliwość dotyczy nie jednego, a kilku rodzajów grzybów.

 

Alergia na grzyby objawia się przede wszystkim dolegliwościami ze strony układu oddechowego, zarówno górnych, jak i dolnych dróg oddechowych. Pojawia się zapalenie błon śluzowych nosa i krtani, niedrożność nosa i zatok, drapanie w gardle, napady kichania, przewlekły kaszel, czasami astma oskrzelowa. Objawy te są całoroczne, mogą jednak zaostrzać się w okresie letnio-jesiennym.

 

Nasze domy powinniśmy wietrzyć, wentylować i trzymać w czystości. Stare gazety, futryny, kafelki, prysznic, wilgotne ściany - wszędzie, gdzie pojawią się ślady pleśni, powinniśmy natychmiast je zniszczyć, by uchronić się przed masą alergizujących zarodników wytworzonych przez kolonię grzybów. Alergicy lubiący zieleń w domu powinni wyposażyć się w kaktusy i  sukulenty, gdyż inne rośliny doniczkowe mogą być siedliskiem grzybów. Na podłogę najlepiej nadaje się dywan bambusowy. Działa on bakterio- i pleśniobójczo i jest naturalny.

Pleśń w domu można zniszczyć stosując wodny roztwór sody oczyszczonej. Naczyń spleśniałych nigdy nie wkładaj do zmywarki, zanim nie zabijesz pleśni sodą oczyszczoną. Ciepła woda oraz płyny, proszki do mycia naczyń, nie są w stanie pokonać pleśni i jej zarodników.


Zapamiętaj!


Mykotoksyny są oporne na działanie wysokiej temperatury, więc nie znikną z produktów żywnościowych pod wpływem smażenia, pieczenia, gotowania. Nie pomoże nawet długotrwała pasteryzacja ani inne próby wyjałowienia przetworów. Tak więc żywność zaatakowana przez pleśń nadaje się wyłącznie do wyrzucenia!

Nigdy, pod żadnym pozorem nie spożywaj żywności choćby w najmniejszym stopniu zaatakowanej przez pleśń, nadgniłej!

Nie warto więc sięgać po nadgniłe jabłko i bawić się w wykrawanie brązowych plamek, ponieważ wyprodukowana w nich toksyna - patulina - znajduje się w każdym kęsie owocu!


Czy wiesz, że:

 

Rak w organizmie jego gospodarza powstaje poprzez procesy gnilne i fermentację oraz rozwojowe formy  pasożytniczych grzybów i ich rozkład w organizmie.


Podłożem nowotworów złośliwych jest kwasica metaboliczna i procesy gnilne w organizmie, spowodowane przez pasożytnicze grzyby. Prof. G Enderlein



Według dr Devrient, problem raka nie może zostać rozwiązany bez oszacowania we krwi ilości pasożytów i  drobnoustrojów.

Zagrożenia

 

Mykotoksyny są niebezpieczne dla zdrowia ludzi i zwierząt, wywołując choroby lub pośrednio wpływając na funkcjonowanie organizmu. Charakteryzują się wyjątkową stabilnością i nie ulegają rozkładowi nawet przy zastosowaniu obróbki w procesach technologicznych. Mogą powodować uszkodzenie wątroby, nerek i centralnego układu nerwowego zarówno u zwierząt, jak i u ludzi. Mięso zwierząt, które jadły pasze porażone mykotoksynami nie jest tak niebezpieczne jak mleko, które stanowi zagrożenie zwłaszcza dla dzieci.

 

Grzyby a gronkowiec

 

Grzyby Candida i gronkowiec złocisty żyją w symbiozie. Kiedy grzyby zaczynają chronić gronkowce, system immunologiczny przestaje działać, a gronkowiec bez obaw może wykonywać swą życiowa działalność, a z naszego punktu widzenia - chorobotwórczą dla organizmu. To spowoduje stany zapalne, anginy, alergie. Podobnie katary alergiczne mają bardziej złożona etiologię i głębsze przyczyny ich powstawania, niż tylko zwykła nietolerancja na kurz czy pyłki lub pierze. Dlatego też tradycyjne - zbyt powierzchowne leczenie tych dolegliwości antybiotykami, z reguły kończy się tylko ewentualnym stłumieniem objawów i w konsekwencji fiaskiem.
Większość  problemów chorobowych, np. zaburzenia przemiany materii - otyłość, cukromocz (diabetes mellitus), zaburzenia hormonów tarczycy, trzustki, jak również jajników, prostaty, zdaniem dr J.Jonas zawsze związane są z komplikacjami wywołanymi przez pasożyty w tym grzyby. Większość zaburzeń patologii przebiegu menstruacji, spowodowana jest również wpływem grzybów. Za zaburzeniami płodności u mężczyzn oraz u kobiet, bardzo często stoją jady grzybów - mikotoksyny. 20 lat temu drożdżyce wykrywano u 5% kobiet, a obecnie u 90%.

 

Walka

 

Pozbycie się pasożytów, w tym grzyb Aspergillus niger oraz mykotoksyny zwanej aflatoksyną, jest podstawą profilaktyki zdrowia i leczenia. Warto więc poszukać własnej drogi uzdrowienia organizmu poprzez systematycznie oczyszczanie z pasożytów (grzyby, bakterie chorobotwórcze i robaczyce) oraz odtruwanie i odkwaszanie. Osoby zdrowe winny stosować kurację 2 razy w roku. Osoby chore - niezbędne jest systematyczne dbanie o czystość wewnątrz organizmu - ciągłe oczyszczanie i odpowiednie odżywianie.

Najlepszym obecnie ziołowym suplementem odtruwającym z pasożytów okazał się PARAPROTEX.


Jak bardzo może Ci pomóc Paraprotex, dowiesz się czytając obszerne opracowanie tutaj>>

 

Ponadto Green Care czy Pure Yucca.
W odtruwaniu z toksyn bardzo pomocny jest OCEAN 21 i Strong Bones.
Pomocne są również naturalne enzymy trawienne Digestive Enzymes, Meal Time.


Należy też pamiętać o podstawie systemu obronnego - dbać wciąż o mikroflorę jelit - stosować profilaktykę z AC Zymes, Probio Balance.

 

Profilaktyka


W każdym przypadku profilaktyczną kurację warto rozpocząć od oczyszczania organizmu z pasożytów oraz podawanie dużej ilości naturalnej witaminy C i Pro Selenium.

 

Zespół Kliniki Hematologicznej w Krakowie dowiódł, że selen unieszkodliwia aflatoksyny i tym samym chroni komórki przed rakotwórczym działaniem tych trucizn - mykotoksyn. Ponadto selen wpływa niszcząco na pleśnie, które je produkują.

 

Pieczywo na zakwasie

 

Jak wynika z badań, aż jedna trzecia toksyn pleśniowych to mykotoksyny, oporne na działania wysokich temperatur. Stwierdzana w mące zawartość mikotoksyn nie przekracza zwykle tolerowanej dawki dziennej, mykotoksyny aflatoksyny pleśnie candidadlatego wynik wszelkich kontroli jest pozytywny i mąki dopuszczane są do produkcji pieczywa. Jednak  regularne spożywanie takich wyrobów prowadzi do nagromadzenia się  mykotoksyn w organizmie, co daje odległe w czasie skutki  Jedynym znanym sposobem eliminacji tych związków z pieczywa jest wprowadzenie technologii produkcji pieczywa na zakwasach.

Plusem fermentacji na zakwasie jest to, że bakterie kwasu mlekowego eliminują związki rakotwórcze z pieczywa - azotany, azotyny, a przede wszystkim toksyny pleśniowe, co odciąża nasz układ odpornościowy.

 

Całkowite uniknięcie spożywania mykotoksyn jest niemożliwe, ale można ograniczyć ich ilość poprzez:


- wyrzucanie zgniłych i spleśniałych produktów, nawet tych z ledwo widocznymi śladami zepsucia;
- planowanie jadłospisu i kupowanie świeżych produktów, które wykorzystamy w najbliższych dniach do przyrządzenia posiłków;
- przechowywanie warzyw i owoców poza lodówką - nie zamykajmy ich w wilgotnych szufladach w lodówce , a zwłacszcza w foliowych woreczkach, gdzie najszybciej dochodzi do rozwoju pleśni;
- unikanie orzeszków ziemnych i pistacji;
- picie tylko prawdziwej kawy, świeżo zmielonej w młynku lub ekspresie.

Takie postępowanie powinno uchronić nas przed odkładaniem się w organizmie znacznych ilości mykotoksyn.  Dalej>>

 

Nie daj się zjeść grzybom candida>>

 

 

Immunologia Probiotyki Antybiotyki Grzybica Candida Mykotoksyny Aflatoksyny Gronkowiec Dieta Reakcja Jarisha-Herxheimera Paciorkowiec Klub Calivita Escherichia coli Kanały oczyszczania organizmu Autyzm Zespół Aspergera Dalej>>