Żywienie w profilaktyce chorób
układu sercowo-naczyniowego.
Konferencja Naukowa CaliVita
Warszawa, 19.03.2011
W dniu 19 marca 2011 r. w warszawskim hotelu Holiday Inn odbyło się jedno z ważniejszych wydarzeń tego półrocza – Konferencja Naukowa CVI – Polska. Tematem przewodnim konferencji były „Substancje biologicznie czynne a choroby cywilizacyjne XXI w”. Gościem specjalnym był Prof. zw. dr hab. n. farm. Marek Naruszewicz – Honorowy Przewodniczący Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą.
Dieta może modyfikować jakość i długość naszego życia
Pierwszy wykład z zakresu żywienia w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, pt.: „Jak zwiększyć efektywność prewencji pierwotnej i wtórnej miażdżycy? Rola nutrientów.” wygłosił Prof. zw. Dr hab. n. farm. Marek Naruszewicz – znana osoba w świecie nauki medycyny, farmacji i zdrowego żywienia. Pan Profesor zwrócił uwagę, że choroby przewlekłe, takie jak: choroby układu krążenia, nowotwory, choroby układu oddechowego i cukrzyca odpowiadają za 60% zgonów na całym świecie.
Miażdżyca rozwija się w sposób intensywny między 15-35 rokiem życia. Obecnie ponad 15% dzieci w Polsce do 15 roku życia ma nadciśnienie tętnicze, które powinno być leczone.
Nowe badania na poziomie molekularnym pozwoliły ujawnić, że szereg substancji występujących w sposób naturalny w żywności ma podstawowe znaczenie dla utrzymania homeostazy naszego ustroju i to w wyniku ich bezpośredniego oddziaływania na poziomie genomu. Nazwano je „nutrientami” i zaliczono do nich m.in. wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, foliany (kwas foliowy), witaminę D oraz flawonoidy i karotenoidy. Do grupy o szczególnej roli w profilaktyce miażdżycy włączono również sterole roślinne, błonnik i bakterie probiotyczne. Zwrócono uwagę, że wiele populacji, w tym Polska, ma wyraźne stany niedoborowe w zakresie „nutrientów” i powinny być one wyrównywane zarówno przez zmianę sposobu żywienia, jak również przez suplementację. Wskazania te są szczególnie zalecane osobom o podwyższonym ryzyku chorób układu sercowo-naczyniowego i osobom starszym.
"Badanie poziomu homocysteiny jest zalecane przez Polskie Towarzystwo Badań nad Miażdżycą. Aminokwas ten, powstający podczas trawienia białka zwierzęcego, głównie zawartego w czerwonym mięsie, uszkadza śródbłonek naczyniowy, przez co nawet niewielka ilość cholesterolu łatwiej osadza się na ściankach naczyń. Dlatego też choroba wieńcowa, zawały serca oraz udary mózgu występują także u ludzi z niskim stężeniem cholesterolu, za to z podwyższonym poziomem homocysteiny. Stężenie homocysteiny rośnie z wiekiem. Objawy przedwczesnego rozwoju miażdżycy pojawiają się najczęściej po czterdziestce. Wpływ na skłonność do chorób naczyniowych mają predyspozycje genetyczne, a także niewłaściwe odżywianie i styl życia. Dlatego osoby, u których w rodzinie występowały tego typu schorzenia, powinny regularnie kontrolować stan zdrowia oraz dbać o zdrowy styl życia. Ryzyko wystąpienia miażdżycy podnosi palenie papierosów, nadużywanie alkoholu i kawy, mała aktywność fizyczna oraz dieta uboga w kwas foliowy i witaminy z grupy B.
Jak pokazują badania, aby zachować prawidłowy poziom homocysteiny, należy regularnie dostarczać organizmowi kwas foliowy oraz witaminy z grupy B, zwłaszcza B6 i B12.
Jak uzupełniać dietę?
Należy pamiętać, że współczesna obróbka żywności, oparta na procesach termicznych, chemicznych i promieniowaniu, pozbawia nasze jedzenie znacznej ilości wartościowych składników. W wyniku podgrzewania, smażenia, a także produkcji konserw czy mrożonek, pożywienie traci od kilkunastu aż do kilkudziesięciu procent witamin i minerałów.
W takiej sytuacji wskazane jest dostarczenie organizmowi niezbędnych składników w postaci specjalnie opracowanych preparatów. Na rynku aptecznym dostępne są bez recepty specjalnie dobrane zestawy kwasu foliowego, witaminy B6 oraz witaminy B12. Bezpośrednim celem działania preparatów jest obniżenie poziomu homocysteiny w surowicy krwi. Obniżenie podwyższonego poziomu homocysteiny zmniejsza ryzyko miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i choroby niedokrwiennej serca.
Przyczyny podwyższenia poziomu homocysteiny:
- styl życia: dieta uboga w kwas foliowy oraz witaminy B6 i B12, palenie papierosów, spożywanie nadmiernej ilości alkoholu i kawy, brak aktywności fizycznej;
- fizjologiczne: starzenie się organizmu, okres menopauzy;
- chorobowe: niedobór kwasu foliowego, witamin B6 i B12, przewlekła niewydolność nerek, cukrzyca, niedoczynność tarczycy, łuszczyca;
- stosowanie niektórych leków: przeciwpadaczkowych, antykoncepcyjnych, fibratów, kwasu nikotynowego, cholestyraminy, androgenów, metotreksatu, cyklosporyn, leków moczopędnych, levodopy, teofiliny;
- genetyczne: wrodzone zaburzenia przemiany metioniny i cysteiny.
Prof. zw. dr hab. n. farm. Marek Naruszewicz
Profesor zwyczajny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Dziekan Wydziału Farmaceutycznego oraz Kierownik Katedry Farmakognozji i Molekularnych Podstaw Fitoterapii Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Członek Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka. Twórca i wieloletni prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą. Autor licznych publikacji recenzowanych krajowych i międzynarodowych. Wyróżniony szeregiem nagród, m.in. Ministra Zdrowia, Polskiej Akademii Nauk i Pomorskiej Akademii Medycznej za publikacje i osiągnięcia dydaktyczne. Redaktor podręcznika „Kardiologia Zapobiegawcza”, twórca i Redaktor Naczelny czasopisma „Czynniki Ryzyka”.
Sprawdź swój poziom homocysteiny.
Badania krwi i analiza wyników>>
Jeśli masz zbyt wysoki poziom homocysteiny, zastosuj preparat zawierający kwas foliowy, witaminy B6 i B12.
Produktami Calivita, zawierającymi witaminy B6, B12 oraz kwas foliowy (witamina B9 folacyna, witamina M, witamina B11) są:
Vital 0, Vital A, Vital B, Vital AB
Likopen zawierają następujące preparaty:
Beta karoten to preparaty:
Beta Carotene 25 000 j.m.
Choroby układu krążenia, są określane mianem "współczesnej epidemii", gdyż należą do najczęstszych chorób naszych czasów. O innych przyczynach tych chorób – nadciśnieniu, miażdżycy, cholesterolu czytaj tutaj>>Choroby układu krążenia - "współczesna epidemia"
Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej kluczem do zdrowia i młodości
Równowaga kwasowo-zasadowa jest podstawowym elementem systemu homeostazy wewnętrznej organizmu. W stanie tej równowagi zachowana jest wzajemna proporcja kwasów i zasad, co umożliwia utrzymanie pH płynów ustrojowych i prawidłowy przebieg wszystkich procesów życiowych.
W jaki sposób bronić się przed zakwaszeniem i jego następstwami? więcej>>
Serce na diecie - homocysteina - co na ten temat mówi prof. Marek Naruszewicz>>
W relacji wykorzystano materiały z CaliNews kwiecień-maj 2011