Bakterie Escherichia coli, E-coli, koli, EHEC-pałeczki okrężnicy z rodziny Enterobacteriaceae,klebsiella pneumoniae

Niewidzialni zabójcy  pasożyty wewnątrz nas

Lamblie Owsiki Tasiemiec Glista Przywry Tęgoryjec Epilepsja Autyzm Zespół Aspergera Włosogłówka Borelioza

Opinie i doświadczenia pacjentów

 

Choroby pasożytnicze i infekcje występują częściej u osób z upośledzonym układem immunologicznym, powodując groźne dolegliwości.

 

Bakterie - Escherichia coli

E-coli, koli, EHEC

Klebsiella pneumoniae pałeczka zapalenia płuc


Twój system immunologiczny to Twój największy sprzymierzeniec w walce z zakażeniami!


Bakterie, w tym również gronkowce, stanowią wręcz nieodzowne towarzystwo człowieka. Są elementem naszego układu odpornościowego: występując na skórze, na błonach śluzowych górnych dróg oddechowych, narządów moczowo-płciowych, w przewodzie pokarmowym - tworzą naszą naturalną florę. Są tam, by dbać o nasze zdrowie. Bez nich po prostu nie moglibyśmy żyć!

 

Na przykład pałeczką okrężnicy (Escherichia coli) zaszczepiana jest do organizmu w pierwszych godzinach e coli bakterieżycia, gdy noworodek przechodzi przez kanał rodny matki. Bakteria Escherichia coli, zadomowiona w naszym układzie pokarmowym, odpowiada za 60-70 proc. produkcji witamin z grupy B i K!

Jeśli jednak dostanie się do cewki moczowej i stamtąd do nerek - może prowadzić do przewlekłych stanów zapalnych pęcherza jak również do odmiedniczkowego zapalenia nerek. Przedostając się przez nieszczelna ścianę jelita do jamy brzusznej, może zaatakować narządy rodne. Może powodować przewlekłe stany zapalne jajników,  a leczona nieprawidłowo (wyłącznie hormonalnie czy antybiotykami), poprzez dalsze niszczenie flory jelit i brak likwidacji przyczyny stanów zapalnych, czyli dalszy brak przywracania prawidłowej flory jelita i równowagi w organizmie,  może w efekcie doprowadzić do rozleglejszego rozwoju choroby i spowodować zwyrodnienie drobnotorbielowate jajników.

Dbałość o naturalną przyjazną mikroflorę acidophilną pozwala na utrzymanie naturalnego, czyli odpowiedniego poziomu Escherichia coli w okrężnicy i nie dopuszcza do jej nadmiaru i ekspansji.

Pałeczka okrężnicy, znana też pod łacińską nazwą Escherichia coli lub jej skrótem E. coli, potocznie nazywana bakterią koli – Gram-ujemna bakteria należąca do rodziny Enterobacteriaceae. Wchodzi w skład fizjologicznej flory bakteryjnej jelita grubego człowieka oraz zwierząt stałocieplnych. W jelicie ta symbiotyczna bakteria spełnia pożyteczną rolę, uczestnicząc w rozkładzie pokarmu, a także przyczyniając się do produkcji witamin z grupy B i K. Nazwa bakterii pochodzi od nazwiska jej odkrywcy, austriackiego pediatry i bakteriologa Theodora Eschericha.

Występowanie

E. coli spotyka się w jelicie człowieka i zwierząt jak również powszechnie w glebie i wodzie, gdzie trafiają z wydzielinami i kałem. Obecność E. coli w wodach powierzchniowych (tzw. miano Coli) jest często stosowanym wskaźnikiem ich zanieczyszczenia. Bakterie E. coli mogą kolonizować skórę i błony śluzowe jamy ustnej oraz układu oddechowego.

Charakterystyka

Escherichia coli jest Gram (-), fakultatywnie tlenową pałeczką o długości ok. 2 μm i średnicy ok. 0,8 μm. Wewnątrz komórki tej bakterii znajduje się 1-4 identycznych łańcuchów DNA (w zależności od jej aktywności podziałowej) oraz od 15 tys. do 30 tys. rybosomów. Inne organella komórkowe pałeczki okrężnicy to m.in.: wakuole, ziarnistości i drobiny substancji tłuszczowych. Geny oporności zlokalizowane są w plazmidzie. Podział komórek w sprzyjających warunkach trwa około 20 minut.

Wytrzymałość E. coli na czynniki środowiskowe jest stosunkowo mała. Ginie ona po 20 minutach ogrzewania w temperaturze 60°C, wrażliwa jest na wszystkie znane środki dezynfekcyjne. Jednakże w środowisku o temp. niższej i odpowiedniej wilgotności utrzymuje się miesiącami. W kale o temp. 0°C może zachować żywotność ponad rok.

E. coli należy do organizmów modelowych wśród bakterii. Jej budowa, genetyka i metabolizm są dobrze poznane i wykorzystywane w badaniach genetycznych. Znalazła szczególne wykorzystanie w modyfikacjach genetycznych w biotechnologii, wykorzystywana w celach przemysłowych (np. w produkcji ludzkiego hormonu – insuliny).

 

Morfologia


Krótka, gruba, ruchoma lub nieruchoma pałeczka o wymiarach 1,-1,5x2,0-6,0  ľm. Gatunek E. coli dzieli się na serotypy na podstawie zróżnicowania budowy antygenów. Szczepy bakterii różnicuje się na podstawie cech antygenowych:

- antygen somatyczny O
- antygen powierzchniowy K
- antygen rzęskowy H

Wyróżnia się 171 antygenów O, około 80 antygenów K i ponad 50 antygenów H, dzięki którym wyszczególnione ponad 180 typów serologicznych tego drobnoustroju.

W przypadku szczepów E. coli posiadających wielocukrową otoczkę - antygen otoczkowy K jest również uwzględniany w klasyfikacji np.: szczepy E. coli posiadajšce antygen K1 sš często izolowane z przypadków zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych noworodków.

Rodzaj: Escherichia
Gatunki: E.coli,  E.blattae, E. fergusonii, E. hermanii, E.vulners


Chorobotwórczość


U dzieci: biegunki, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenie układu moczowo-płciowego

 

U dorosłych: zapalenie układu moczowo-płciowego, również zapalenie i cysty jajników, problemy z prostatą, zapalenie otrzewnej, zapalenie pęcherzyka żółciowego, zakażenie ran zanieczyszczonym kałem, ropne zapalenie nerek,  biegunki

 

Epidemiologia


źródłem zakażenia jest człowiek i zwierzęta będące nosicielami szczepów chorobotwórczych dla ludzi. Do zakażenia Escherichia coli dochodzi zwykle w gorących, egzotycznych krajach, takich jak kraje afrykańskie np. Egipt, kraje azjatyckie np. Indie czy Tajlandia, kraje ameryki np. Meksyk, a szczególnie Ameryki Środkowej i Południowej Panama, Wenezuela, Brazylia itp.  Wywołana tą bakterią  biegunka, nazywana jest tropikalną lub brzuchem Delphi, albo zemstą Montezumy (od imienia słynnego wodza Azteckiego).

Escherichia coli możesz zarazić się jedząc surowe warzywa i  owoce  lub pijąc nieprzegotowaną wodę. Objawy występują już po 12 - 72 godzinach od zakażenia, a są to wymioty, biegunka oraz kurczowe bóle brzucha. Zazwyczaj uprzykrzają Ci życie przez około 10 dni.

 

Patogeneza


Bakterie E. coli, które są nieszkodliwe w jelicie, powodują schorzenia innych układów:

1. Kiedy bakterie dostaną się do układu moczowego, powodują zakażenia układu moczowego. Są najczęstszą przyczyną tych zakażeń. Gdy bakterie przedostaną się w różny sposób, lecz najczęściej poprzez uszkodzenie ściany przewodu pokarmowego do jamy brzusznej, rozwój bakterii E. colie coli bakterie kolonia powoduje ciężkie schorzenie zapalenie otrzewnej (łac. peritonitis). Często powikłaniem zapalenia otrzewnej może być posocznica i wstrząs endotoksyczny (sepsa)

2. Niektóre szczepy E.coli produkują egzotoksynę i czasem powodują zatrucia pokarmowe najczęściej spowodowane spożyciem zakażonego pokarmu. Przebieg schorzenia ma różne nasilenie czasem może być bardzo groźne, ale w większości objawy nie są ciężkie.


Szczególnie ciężkie objawy powoduje szczep E. coli O157:H7, który może doprowadzić do zespołu hemolityczo-mocznicowego
- szczepy enterotoksyczne
- szczepy enteropatogenne
- szczepy enteroinwazyjne
- szczepy werotoksyczne
- szczepy enteroagregacyjne

 

3. Szpitalne zapalenia płuc.

 

4. Zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych u noworodków.

 

5. Zakażenia pooperacyjne.

 

6. Sepsa – E.coli jest najczęstszą pałeczką Gramm (-) powodującą sepsę.

 

Organizmy młode są szczególnie narażone na zachorowania, przyjmuje się, że około połowa padnięć zwierząt młodych jest spowodowana kolibakteriozami. Wynika to z mniejszej odporności młodzieży.

Chorobotwórczość E. coli zależy od jej inwazyjności i możliwości wytwarzania toksyn. Inwazyjne szczepy tej bakterii mają zdolność wnikania do tkanek i wywoływania odczynów zapalnych, dlatego są przyczyną zapaleń przewodu pokarmowego i posocznic.

Szczepy toksynotwórcze produkują w jelitach duże ilości toksyn, prowadząc do enterotoksemii.

Są także szczepy o właściwościach inwazyjno - toksynotwórczych, mogące wywołać zarówno tzw. gastroenteritis jak i enterotoksemię.

W organizmie zwierząt chorych mogą znajdować się także różne serotypy zarazka. Najistotniejsze w wywołaniu zachorowań są: enterotoksyna, endotoksyna i neurotoksyna.

 

Enterotoksyna działając na śluzówkę jelit w połączeniu z endotoksyną powoduje zapalenie jelit i objawy zatrucia.

Neurotoksyna wchłonięta do organizmu z przewodu pokarmowego, prowadzi do wystąpienia charakterystycznych objawów ze strony układu nerwowego oraz przyczynia się do powstania chorób, np. choroby obrzękowej u świń. Szczepy hemolityczne są bardziej chorobotwórcze niż szczepy niehemolityczne. Hemolizyna ma bowiem właściwości toksyny o działaniu nie tylko hemolitycznym, ale także dermonekrotycznym i koagulującym plazmę.

Obecnie wyróżnia się 5 wirotypów związanych z zakażeniami przewodu pokarmowego oraz wirotyp E. coli uropatogennych, odpowiedzialnych za zakażenia układu moczowego.

 

Wirotypy związane z zakażeniami układu pokarmowego:

 

1. Enterokrwotoczny szczep E. coli (EHEC – ang. enterohemorrhagic Escherichia coli, VTEC – ang. verotoxin-producing Escherichia coli) – szczep bakterii Escherichia coli, wytwarzający werotoksynę, egzotoksynę podobną do toksyny Shiga produkowanej przez Shigella dysenteriae.


EHEC - enterokrwotoczne szczepy E. coli, których klasycznym przedstawiecielem jest serotyp E. coli O157:H7 adherują do błony śluzowej jelita grubego w sposób podobny do EPEC (różnica dotyczy miejsca kolonizacji: EPEC jelito cienkie, EHEC jelito grube). EHEC syntetyzują cytotoksyny, które budowa i mechanizmem działania przypominają toksynę shiga (wytwarzana przez Shigella dysenteriae typ1) i stąd są nazywane shiga like toksynami (SLT1 i SLT2) lub verotoksynami (SLT1=VT1; SLT2=VT2) z uwagi na charakterystyczny efekt cytopatyczny jaki toksyny te wywołują na linii komórek nerki małpy zielonej - Vero hodowanej in vitro. Poza SLT toksynami EHEC mogą wytwarzać enterohemolizynę o cechach cytotoksyny.

 

Szczepy EHEC związane są z krwawymi biegunkami i krwotocznym zapaleniem jelita grubego, którego częstym powikłaniem jest hemolityczny zespół mocznicowy i/lub małopłytkowa plamica zakrzepowa.

 

2. ETEC - enterotoksynogenne szczepy E. coli pod względem patomechanizmu zakażenia przypominają Vibrio cholerae. Zakażenia przewodu pokarmowego wywołane przez ETEC (typu enteritis) mają kliniczną postać biegunek sekrecyjnych, najczęściej samoograniczających się, ustępujących bez leczenia. Z uwagi na często występujšce zakażenia wywołane przez ETEC u osób podróżujšcych, biegunki o etiologii ETEC nazywane są biegunkami podróżnych.

 

Zakażenie rozpoczyna się adhezją ETEC do błony śluzowej jelita cienkiego (bez cech inwazji) i syntezą enterotoksyn.

 

Adhezyny wytwarzane przez ETEC nazywane są czynnikami kolonizacji lub CFA antygenami - są to fimbrie (np.: CFA/I, CFA/II), których synteza jest często związana z wytwarzaniem cytotoksyny czynnika nekrotyzującego CNF. Enterotoksyny syntetyzowane przez ETEC to LT i/lub ST.

 

3. EAEC (lub inny akronim EAggEC) enteroagregacyjne szczepy E. coli odpowiedzialne są za przewlekłe biegunki trwające od 2 tygodni do kilku miesięcy a dotyczące najczęściej niemowląt i dzieci. Charakterystyczną cechą zakażeń wywołanych przez EAEC jest obecność w próbkach kału dużych ilości śluzu a często także krwi oraz ich przewlekły charakter.

 

4. EPEC - enteropatogenne szczepy E. coli, najczęściej odpowiedzialne są za biegunki u niemowląt.


Wrota i droga zakażenia


Mogą występować zakażenia endogenne w wyniku bezpośredniego zakażenia wydalinami osób chorych lub nosicieli, zwłaszcza spośród personelu szpitalnego (salowe, pielęgniarki, lekarze). Należy unikać bezpośrednich kontaktów  noworodków lub wcześniaków z innymi noworodkami lub starszymi dziećmi spoza szpitala i osobami z objawami biegunki lub zapalenia dróg oddechowych.

 

Przenoszeniu zakażenia z niemowlęcia na niemowlę sprzyja kąpiel na wspólnych stołach oraz niewłaściwe przygotowanie matki do porodu. Szczególne znaczenie ma aseptyczne przygotowanie pokarmu.  Możliwe jest równiez zakażenie przez powietrze. Bakterie E.coli może wraz z kurzem przenikać do znajdujšcych się w salach szpitalnych roztworów, instrumentów chirurgicznych i innych narzędzi. Najczęstsze zakażenia endogenne to zakażenia dróg moczowych, zapalenie płuc, opon mózgowo-rdzeniowych oraz zakażenia szpitalne.

 

Leczenie naturalne i profilaktyka

Jak sobie poradzić podczas ostrej biegunki stosując naturalne metody wspomagające?


Podawaj natychmiast duże ilości zasiedlającej jelito mikroflory, najlepiej w postaci produktów o dużej ilości flory acidophilus, np. AC Zymes lub Probio Balance oraz wspomagającego leczenie biegunek, tonizującego bakteryjne toksyny ziołowego preparatu tzw. "Zielony uzdrowiciel " - Green Care. Ponadto Pure Inulin>> jako prebiotyk – wspomaga rozwój pożytecznych bakterii w jelitach.

 

Naturalna witamina C z owoców dzikiej róży C 1000.

 

W stanach zapalnych żołądka, jelit, zapaleniach układu moczowo-płciowego, migdałków oraz wielu innych, stosuje się pilnie  Garlic Caps.

Doskonałym środkiem przeciwreumatycznym, przeciwzapalnym, przeciwgorączkowym i przeciwbólowym,  skutecznym w przypadku nieżytu żołądka i jelit oraz zapaleniu pęcherza moczowego jest White Willow.

 

Przez 2 miesiące stosuj ParaProteX wymiennie co 2 miesiące z Pure Yucca - na zmianę w celu wybijania bakterii chorobotwórczych i innych pasożytów w organizmie.


Jako naturalna antytoksyna podaje się chlorofil w postaci produktu Liquid Chlorophyll lub Ocean21.


Z uwagi na fakt, iż OCEAN21 ma więcej korzystnych składników w walce z bakterią E.coli oraz stanami zapalnymi, warto szczególną uwagę jednak zwrócić na jego składniki.

 

Niemowlętom  i kobietom w ciąży podajemy Polinesian NONI w odpowiedniej  do wagi dawce. Z  uwagi na niebezpieczeństwo zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych w zakażeniu, warto sięgnąć po ten preparat.
Do walki z bakteriami oraz dla wzmacniania organizmu i działania przeciwzapalnego z powodu zatrucia bakteryjnego, a także szczególnie do walki z e.coli i zapalenie układu moczonego, zastosuj też ZENTHONIC z owocu "bogów" mangostan.


Szczególną uwagę warto zwrócić na fakt, iż obok wielu naturalnych  składników, tak w OCEAN21 jak i w ZenThonic, znajduje się  niezwykle pomocny w walce z infekcją bakterii E. coli, sok z surowej żurawiny.  Produkty są liofilizowane - ich składniki nie są zniszczone pasteryzacją.

 

Długofalowa skuteczna walka z zakażeniem E-coli

 

Zastosuj kurację oczyszczającą z pasożytów i ich toksyn, w tym również bakterii, której podstawą jest Paraprotex. Szczegóły tutaj>>

 

Jak bardzo może Ci pomóc Paraprotex, dowiesz się tutaj>>

 

Zastosuj odpowiednią dietę, wymaganą w chorobach i  po  infekcji, wzmacniaj organizm.

 

 

Twój system immunologiczny to Twój największy sprzymierzeniec w walce z zakażeniami!

 

W ciągu tych kilku miesięcy kuracji, przywracaj pilnie przyjazną mikroflorę, odtruwaj wątrobę, nerki oraz  jelita, układ limfatyczny.  Przywracaj homeostazę w całym organizmie. Usuwaj toksyny z organizmu, stosując błonnik - Nopalin.

Podczas kuracji warto wypłukiwać toksyny z organizmu, aby nie dopuścić do toksemii, która może wywołać posocznicę. Podajemy wymiennie jeden produkt spośród: Ocean21, Liquid Chlorophyll lub liofilizowany owoc noni - bogactwo leczniczych enzymów. Produkty te wskazane są również podczas poważnego zatrucia organizmu toksynami  bakteryjnymi powodującym wstrząs endotoksyczny (sepsa) - roślinne preparaty stosuje się jako silne antytoksyny.

 

Film dokumentalny: Niewidzialni zabójcy  pasożyty wewnątrz nas>>

 

Za wybuch epidemii ciężkich zakażeń bakterią E.coli odpowiada nieznany dotąd szczep tego drobnoustroju. Nowa bakteria jest wyjątkowo niebezpieczna. Jest bardziej złośliwa i toksyczna niż którekolwiek znane do tej pory szczepy E. coli.


Zarażenia pałeczką okrężnicy Escherichia coli (EHEC), która spowodowała do tej pory kilkanaście zgonów w Niemczech i jeden w Szwecji, odnotowano także w Szwecji, Austrii, Danii, Wielkiej Brytanii, Holandii, Szwajcarii i USA. Główne ognisko zakażeń znajduje się w Hamburgu.

EHEC bakterie Escherichia coli koli okrężnicy

Niemieckie władze podejrzewały, że źródłem zakażeń są ogórki z Hiszpanii. Badania tego nie potwierdziły; Komisja Europejska ponagla Niemcy, by jak najszybciej znalazły źródło zakażenia.


Na początku pojawia się krwawa biegunka. Nawet spożycie niewielkiej ilości produktu, zawierającego bakterię coli, może okazać się niebezpieczne. W przypadku dzieci, może nawet zakończyć się śmiercią.


Zespół hemolityczno-mocznicowy prowadzi do niewydolności nerek (żółtaczka, ściemnienie moczu, w skrajnych przypadkach bezmocz).

onet.pl 4 czerwca 2011

 

Najnowsze badania genetyczne wykazały, że powodem zakażeń w Niemczech jest nieznany wcześniej, wyjątkowo groźny szczep pałeczki okrężnicy, który powstał z dwóch różnych odmian tej bakterii – poinformowała Światowa Organizacja Zdrowia (WHO).


Szczep bakterii 0104


Ekspert WHO ds. bezpieczeństwa żywności Hilde Kruse powiedział, że ten nowy szczep nabył zdolność wytwarzania szczególnie niebezpiecznej toksyny. Dodał też, że nigdy wcześnie nie został on wyizolowany z organizmu chorego.

Dr Paweł Grzesiowski z Instytutu Profilaktyki Zakażeń nie jest zaskoczony tymi doniesieniami. "Od początku nie było wątpliwości, że powstał nowy, groźny mutant bakterii E. coli (pałeczki okrężnicy)” - powiedział w rozmowie z PAP. Jego zdaniem, najważniejsza jest teraz odpowiedź na pytanie: skąd się w ogóle wziął. A na to potrzeba czasu, konieczne jest bowiem przeprowadzenie odpowiedniego dochodzenia epidemiologicznego.

Prof. Marek Jagielski, kierownik Zakładu Bakteriologii Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie, wyjaśnił w rozmowie z PAP, że groźne mutanty bakterii powstają wtedy, gdy przejmą geny od innych drobnoustrojów i nabywają nowych właściwości. Prawdopodobnie tak też było w przypadku szczepu E. coli, który wywołał epidemię w Niemczech.

"Pałeczka okrężnicy należy do tych odmian bakterii, które dość łatwo przechwytują fragmenty DNA od innych mikrobów. Nowy szczep mógł zatem występować już wcześniej, ale nie dawał o sobie znać dopóki nie zaczął wytwarzać nowej, groźnej dla ludzi toksyny” - dodał.


Bakterie odporne na kwasy


Według "Der Spiegel”, bakterie szczepu 0104 po spożyciu zakażonej żywności przedostają się bez trudu z żołądka do jelita grubego, gdyż są odporne na działanie kwasów żołądkowych. Gdy zagnieżdżają się już w jelitach, wytwarzają szczególnie niebezpieczne toksyny, tzw. shiga-like, tzn. czerwonko-podobne. Te toksyny przenikają do komórek naczyń krwionośnych jelit i mogą wywołać tzw. zespół hemolityczno-mocznicowy (wynikający z uszkodzenia mikrokapilarnych naczyń krwionośnych w nerkach, a także w płucach, mózgu i sercu).

"Zespół hemolityczno-mocznicowy objawia się rozpadem krwinek czerwonych oraz niewydolnością nerek, często wymagającą zastosowania dializ (oczyszczania krwi z trujących toksyn - PAP)” – powiedział dr Grzesiowski.

Hendrik Lehnert wyjaśnił w rozmowie z "Der Spiegel”, że u chorych z zespołem hemolityczno-mocznicowym po trzech, czterech dniach dochodzi do zaburzeń mózgu. U niektórych z nich objawia się to jedynie bólami głowy, ale u innych dochodzi do zakłócenia pamięci, zaburzeń mowy, a nawet ataków padaczki.

 

Klebsiella pneumoniae spp.


Klebsiella należą do rodziny Enterobacteriaceae jak np.:
Klebsiella pneumoniae - pałeczki zapalenia płuc,
Klebsiella scleromatis - pałeczka twardzieli,
Klebsiella ozaenae
- pałeczka ozeny (cuchnący nieżyt nosa)

 

Pałeczki bakteryjne Klebsiella posiadające otoczkę często przekraczającą trzykrotnie wielkość samego drobnoustroju. Nie wykazują ruchu. Rosną w temperaturze 12-45°C, a temperatura optymalna to 45°C.
Klebsiella spp.  są odporne na wysychanie, zachowują żywotność w temperaturze pokojowej w ciągu wielu miesięcy. Giną w temperaturze 56°C.
Klebsiella spp. przyczyną chorób: twardziel Klebsiella pneumoniae spp.,  zapalenie płuc, stany zapalne żołądka i jelit, zapalenie układu moczowo-płciowego, ozena (Klebsiella ozaenae powodują przewlekły zanikowy cuchnący nieżyt nosa. Cechuje się postępującym zanikiem błony śluzowej nosa i jego struktury kostnej, tworzeniem się charakterystycznych cuchnących strupów z zaschniętej wydzieliny. Występuje klebsiella-pneumoniae najczęściej u młodych kobiet.), inna lokalizacja.

 

Przebycie choroby nie zapewnia trwałej odporności. Nosicielstwo posiada 1-6% ludności, a u hospitalizowanych do 20%. Zakażenia pozapłucne notuje się u osób z obniżona odpornością.

 

Pałeczka zapalenia płuc występuje bardzo często w drogach oddechowych i przewodzie pokarmowym u pacjentów przebywających w szpitalu (u 1-6% zdrowych osób i u około 20% hospitalizowanych). Może spowodować zapalenie płuc, zakażenia w obrębie przewodu pokarmowego, kości, stawów lub układu moczowego, przy czym zakażenie tego ostatniego prowadzi czasami do sepsy. U noworodków jest ponadto czynnikiem etiologicznym zapalenia opon mózgowych.

 

Bakteria posiada wrodzoną oporność na penicyliny związaną z wytwarzaniem penicylinazy, przy czym także penicyliny z inhibitorem wykazują niezadowalającą aktywność. Część szczepów – w Polsce jest to około 60% – wytwarza enzym rozkładający antybiotyki o szerokim spektrum substratowym (ESβL), który wyklucza stosowanie cefalosporyn wszystkich generacji. Pierwsze szczepy oporne wyizolowano w 1983 roku, a ich selekcja jest jednym z negatywnych skutków stosowania antybiotyków o szerokim spektrum działania. Część pałeczek jest ponadto oporna na aminoglikozydy. W 1996 po raz pierwszy w Stanach Zjednoczonych opisano szczepy Klebsiella pneumoniae produkujące karbapenemazy.

 

Zobacz wyżej: Leczenie naturalne i profilaktyka

 

Długofalowa skuteczna walka z zakażeniem


Twój system immunologiczny to Twój największy sprzymierzeniec w walce z zakażeniami!


Bibliografia

2/ A.Deryło, Parazytologia i akaroentomologia medyczna -  Warszawa 2002

3)W.T. Dobrzański,  Zarys Mikrobiologii dla farmaceutów. PZWL, Warszawa 1980.

4) B. Mach, K. Ulewicz, Zarys Kliniki Chorób Zakaźnych i Tropikalnych. Tom I. Wyd. AM im. Mikołaja Kopernika w Krakowie, Kraków 1986.

5) W. Brühl, R. Brzozowski, Vademecum lekarza ogólnego. PZWL, 1983.


Polecany sklep internetowy:

 

 

 

 

 

 

Immunologia Probiotyki Antybiotyki Grzybica Candida Mykotoksyny Aflatoksyny Gronkowiec Dieta Reakcja Jarisha-Herxheimera Paciorkowiec Mykotoksyny Klub Calivita Escherichia coli Kanały oczyszczania organizmu Autyzm Zespół Aspergera