Żelazna dieta przeciw anemii
Dziecko nie ma energii, mało je, często jest chore? Może brakuje mu żelaza?
Ta żywność pomoże dziecku wrócić do zdrowia.
Jeżeli podajesz dziecku obiad na bazie warzyw gotowanych czy duszonych, dodatkowo podaj mu sok z czarnej porzeczki i sałatkę owocową.
Anemia zwana również niedokrwistością, często jest spowodowana niedoborem żelaza w organizmie. Pierwiastek ten jest składnikiem hemoglobiny - barwnika czerwonych ciałek krwi, które transportują tlen w organizmie. Żelazo jest niezbędne również do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka - jego długotrwały niedobór może nawet spowolnić rozwój intelektualny. U niemowląt anemia objawia się najczęściej pomiędzy 3. a 6. miesiącem życia.
Występuje wtedy tzw. anemia fizjologiczna. Jej przyczyną jest wyczerpanie się zapasów żelaza zgromadzonych przez dziecko w czasie życia płodowego. Mleko mamy zawiera bowiem bardzo małe ilości tego pierwiastka, a z mieszanki modyfikowanej słabo się on wchłania. U starszych dzieci przyczyną niedoborów żelaza zwykle jest nieodpowiednia dieta.
Co powinno się znaleźć w jadłospisie, by ten cenny składnik nie tylko trafiał do brzuszka dziecka, ale i dobrze się wchłaniał?
Po pierwsze: mięso, ryby i jaja
To najlepsze źródła żelaza. W tych produktach występuje ono w formie hemowej, łatwo przyswajalnej przez organizm. Szczególnie wysoką zawartość żelaza mają podroby, np. wątróbka oraz dziczyzna. Jednak tego typu produkty są polecane dzieciom najwcześniej po 1. roku życia i nie częściej niż raz w tygodniu. Na co dzień maluchy powinny czerpać żelazo z indyka, kurczaka, królika, wołowiny, cielęciny, a także z żółtka jaj. Odradzam podawanie dzieciom wieprzowiny.
Moja rada:
Warto serwować maluchom dania domowe, zupki z dodatkiem żółtka i cielęciny, wołowiny (która ma wyższą zawartość żelaza niż mięso kurczaka czy indyka). Starsze dzieci mogą jadać mięso codziennie (na obiad lub na śniadanie), w tym ryby - najlepiej 2 dni w tygodniu. W menu malucha (o ile nie ma alergii) powinny się również znaleźć 3-4 jajka tygodniowo – oczywiście od szczęśliwych kur :-) Wskazane jest podsypywanie im co jakiś czas siemienia lnianego, wówczas jajka będą bogate w pożądane kwasy tłuszczowe omega-3. Polecam wędliny dobrej jakości – np. własnej domowej produkcji. Zdecydowanie odradzam podawanie dzieciom wędlin niskiej jakości, nastrzykiwanych, mokrych, parówek, w których często trudno doszukać się mięsa!
Po drugie: warzywa i owoce
Z produktów roślinnych najwięcej żelaza zawierają zielone warzywa, jak: szpinak, kapusta, sałata, brokuły. Jednocześnie są one źródłem kwasu foliowego, którego niedobory również stanowią jedną z przyczyn anemii. Bogate w żelazo są także buraczki, papryka, fasola, szczypiorek, pietruszka. Niestety z warzyw żelazo wchłania się znacznie słabiej niż z mięsa, choć i na to jest sposób.
Przyswajanie pierwiastka znacznie poprawia witamina C, której najlepszym źródłem są świeże, nieprzetworzone, najlepiej z własnego ogródka lub od znajomego rolnika warzywa i owoce. Witaminę C znajdziemy m.in. w białej kapuście (także kiszonej), papryce, pomidorach, cebuli, szczypiorku, sałacie. Ale maluchowi najbardziej będą smakowały jej słodkie źródła jak: jabłka, porzeczki, maliny, kiwi, truskawki czy cytrusy.
Moja rada:
Aby organizm dziecka mógł wykorzystać żelazo, które otrzyma w posiłkach, właściwie komponuj menu. Jeśli zdecydujesz się zaserwować malcowi obiad na bazie warzyw, dodatkowo podaj mu sok z czarnej porzeczki lub pomarańczowy i owocową sałatkę. Bez witaminy C żelazo się nie wchłonie! Wchłanianie, żelaza z warzyw zwiększa także białko zwierzęce. Dlatego warto, aby na talerzu obok nich zawsze było mięso albo ryba.
Po trzecie: produkty zbożowe
Żelazo znajdziesz także w kaszach, muesli, płatkach i pieczywie (zwłaszcza razowym, żytnim, orkiszowym, graham). Dlatego tych produktów nie powinno zabraknąć w codziennej diecie dzieci po 1. roku życia.
Moja rada:
Kilka razy w tygodniu zamiast zwykłego makaronu czy białego chleba serwuj maluchowi produkty razowe lub pełnoziarniste. Jak najczęściej podawaj też dziecku (np. zamiast ziemniaków) bogate w żelazo kasze: gryczaną, jaglaną, perłową.
Obowiązkowe - dania kwaśne!
Warto je serwować, bo zaostrzają apetyt, który u małych anemików najczęściej jest bardzo słaby. A jak wiadomo, nawet najlepiej skomponowany posiłek nie dostarczy brzdącowi żelaza, jeśli ten go nie zje.
Moja rada:
Dlatego w menu malca nie może zabraknąć zup takich jak kapuśniak z kiszonej kapusty (nie kwaszonej!), pomidorowa czy ogórkowa. Na apetyt świetnie działają także świeże owoce. Spróbuj więc podawać maluchowi małą porcję pół godziny przed posiłkiem.
W czym znajdziemy żelazo
Dziecko powinno dostawać codziennie w pożywieniu 5-10 mg żelaza.
Sprawdź, ile żelaza zawiera 100 g produktów:
● POLĘDWICA WOŁOWA - 3,1 mg
● SCHAB - 1 mg
● CIELĘCINA - 2,9 mg
● WĄTRÓBKA WIEPRZ. - 18,7 mg
● PIERŚ Z KURCZAKA - 0,4 mg
● FILET Z ŁOSOSIA - 1 mg
● SZYNKA -1 mg
● ŻÓŁTKO JAJA - 7,2 mg
● SZPINAK - 2,8 mg
● BROKUŁY - 0,9 mg
● NATKA PIETRUSZKI - 5 mg
● POMIDORY, PAPRYKA - 0,5 mg
● BURACZKI - 1,7 mg
● BUŁKI GRAHAMKI - 2,3 mg
● KASZA JAGLANA - 4,8 mg
● KASZA GRYCZANA - 2,8 mg
● ORZECHY NERKOWCA - 6,2 mg
● SUSZONE MORELE - 3,6 mg
- SUSZONE FIGI - 3 mg
● MALINY, PORZECZKI - 0,8 mg
● CZEKOLADA GORZKA - 2,1 mg
Czy wiesz, że:
SPIRULINA zawiera 2300% więcej żelaza niż szpinak?
Jeśli znasz grupę krwi dziecka – zastosuj optymalną dietę zgodną z grupą krwi.
Zastosuj:
naturalne uzupełnienie żelaza i innych mikroelementów oraz witamin:
LION KIDS MULTIWITAMINA + WITAMINA D
SPIRULINA CHLORELLA ALGI green foods>>
Ponadto:
AC Zymes - poprawi wchłanianie żelaza i nie tylko
Lion Kids C - bez witaminy C żelazo się nie wchłonie
Bee Power – niezastąpione mleczko pszczele, odżywcze, poprawia apetyt niejadków
Czy wiesz, że:
Dzieci karmione w niemowlęctwie domowymi posiłkami,
znacznie chętniej w późniejszym wieku jedzą warzywa i owoce.
Opracowala: Renata Kłosowicz
Badania krwi i analiza wyników>>
Bibliografia:
A. Szczeklik, Choroby wewnętrzne, t. II. Kraków: Medycyna Praktyczna, 2005
dr inż. A. Stolarczyk, M. Różańska, Żelazna dieta na anemię.
Czytaj więcej na http://mamdziecko.interia.pl/eksperci/dietetyk/news-zelazna-dieta-na-anemie,nId,644313?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Czytaj więcej na http://mamdziecko.interia.pl/eksperci/dietetyk/news-zelazna-dieta-na-anemie,nId,644313?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Czytaj więcej na http://mamdziecko.interia.pl/eksperci/dietetyk/news-zelazna-dieta-na-anemie,nId,644313?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox