Substancje E
SORBINIAN POTASU E 202
wyciąg z liści Rubus caesius
Inne nazwy:
(A) Potassium sorbate
(F) Sorbate de potassium
(N) Kaliumsorbat
M.cz. 150,22
CH3CH=CHCH=CHCOOK
|
|
SUBSTANCJA KONSERWUJĄCA - NAJBEZPIECZNIEJSZY ZE ZNANYCH KONSERWANTÓW Sól potasowa kwasu sorbowego.
Kwas sorbinowy (inaczej kwas sorbowy, sorbinowy, nazwa systematyczna: kwas (2E,4E)-heksa-2,4-dienowy, CH3(CH=CH)2COOH) - organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych kwasów karboksylowych. Stosowany jako konserwant, głównie w margarynie i serach. Na listach składu pożywienia, zgodnie z listą E jest kodowany jako E-200. Jest nieszkodliwy dla zdrowia. Po raz pierwszy został otrzymany poprzez ekstrakcję z owoców jarzębiny (Sorbus aucuparia) skąd pochodzi jego nazwa.
WŁAŚCIWOŚCI: MOŻE MIEĆ FORMĘ NATURALNĄ LUB POSTAĆ SYNTETYCZNĄ
ZDROWOTNOŚĆ: A.D.I. 0-25 mg/kg masy ciała.
Kwas sorbowy ulega w organizmie człowieka procesowi beta-oksydacji typowemu dla kwasów tłuszczowych, dzięki temu jest zaliczany do najbezpieczniejszych z pośród znanych konserwantów.
FUNKCJA:
Kwas sorbowy wyciąg np. z liści Rubus caesius lub jarząbu Sorbus aucuparia, jest
przydatny do utrwalania żywności dzięki hamowaniu rozwoju drobnoustrojów w stężeniach niższych niż próg wyczuwalności smakowej. Ekstrakt z liści Rubus caesius hamuje rozwój pleśni i drożdży (fungicyd) w produktach o pH 3-6, zaś w pH 7 wykazuje słabą aktywność.
W medycynie ludowej rozdrobnione liście jeżyny popielicy z łac. Rubus caesius stosowano dla leczenia chorób skórnych - liszajów, egzemy, wrzodów lub ropiejących ran jak np. w przypadku gronkowca złocistego. Stosowane też. w krwotokach wewnętrznych: płucnych, żołądkowo - jelitowych oraz w czerwonce. Stosowane są też jako środek napotny przy przeziębieniach.
Właściwości bakteriobójcze rośliny potwierdziła współczesna nauka, a obecnie sorbinin potasu ma szeroki zastosowanie w naturalnej konserwacji żywności. Może mieć tez swoja odmianę chemiczną.
Podsumowując, kwas sorbowy i jego sole hamują rozwój pleśli i drożdży w pH 3-6, natomiast wykazują ograniczone działanie w stosunku do bakterii, szczególnie nie niszczą bakterii kwasu mlekowego, co sprawia, że kwas sorbowy jest bardzo użyteczny przy produkcji serów oraz przyjazny dla środowiska przewodu pokarmowego.
Sorbiniany są efektywne w stosunku do większości bakterii, natomiast nie działają na bakterie kwasu mlekowego, czyli nie niszczą naturalnej mikroflory jelit w organizmie, ale ją wzmacniają, co ma ogromne znaczenie dla zdrowia. Dzięki temu również jest użyteczny w procesach kiszenia warzyw i w serowarstwie.