Sposoby na odkwaszanie organizmu
Prawidłowy przebieg procesów życiowych naszego organizmu zależy w dużym stopniu od utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej (pH krwi w granicach 7,35-7,45), czyli stanu, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH.
Zakwaszenie organizmu - kwasica, acidoza
W naszym organizmie zachodzi wiele przemian, w wyniku których powstają kwasy, dlatego też nawet w warunkach fizjologicznych istnieje tendencja do zakwaszania organizmu. Utrzymanie odpowiedniego pH wymaga sprawnego funkcjonowania mechanizmów regulacyjnych (np. system buforów krwi i tkanek, wydalanie nadmiaru dwutlenku węgla przez płuca). Jednak mogą się one okazać niewystarczające, gdyż dieta i stresujący styl życia współczesnego człowieka sprawiają, że dochodzi do nagromadzenia w organizmie substancji o charakterze kwaśnym. Dieta człowieka zmieniała się na przestrzeni jego rozwoju na Ziemi. W czasach prehistorycznych dieta składała się prawdopodobnie w 35% z mięsa dzikich zwierząt i 65% z roślin.
Produkty spożywcze mające odczyn kwaśny przeważają w naszej diecie. Stanowią one 80% diety, zaś produkty zasadotwórcze tylko 20%. Najbardziej zakwaszającymi produktami są pokarmy takie jak: mięso wieprzowe, cukier i produkty zawierające cukier, biała mąka, ryż biały, sery żółte, kawa, herbata i inne). Produkty zakwaszające są bogate w siarkę, chlor i fosfor. Udowodniono również, że diety białkowe, głodówki powodują przesunięcie równowagi kwasowo-zasadowej w kierunku kwaśnym.
Przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej
Dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej w diecie powinny przeważać produkty alkalizujące, czyli bogate w wapń, sód, potas i magnez, do których zaliczamy większość warzyw, owoców, a także inne rośliny.
Warto wspomnieć, że u osób odżywiających się dietą mieszaną odczyn moczu jest lekko kwaśny, natomiast u wegetarian – obojętny, a u ludzi jedzących dużo mięsa – kwaśny (pH 5). Objawami przewlekłego zakwaszenia organizmu są m.in.: stałe zmęczenie, bóle głowy, utrata apetytu, apatia, zaburzenia przemiany materii, zły wygląd cery. Długotrwała kwasica prowadzi do powstania wielu zaburzeń: osteoporozy, schorzeń skóry, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy i kamicy nerkowej.
W celu przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej należy kontrolować stres, zadbać o umiarkowane zwiększenie aktywności fizycznej, a przede wszystkim zmienić swoją dietę wzbogacając ją w produkty spożywcze i składniki aktywne zawarte w suplementach diety o właściwościach alkalizujących.
Spirulina Chlorella PLUS, zawieraj glony – spirulinę, chlorellę, a także trawę pszeniczną, lucernę siewną oraz opatentowaną mieszaninę różnych składników roślinnych, które wspomagają utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, wykazują działanie odżywcze, oczyszczające, wpływają korzystnie na pracę układu odpornościowego.
Przywrócenie i utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej ma szczególnie korzystny wpływ na przebieg wielu procesów biochemicznych zachodzących w organizmie. Sprzyja to regularnej, poprawnej pracy różnych narządów wewnętrznych np. wątroby, nerek, serca, mózgu, a także całego układu immunologicznego.
Odkwaszanie organizmu jest konieczne, by zapewnić mu sprawne i zdrowe funkcjonowanie.
Spirulina Chlorella PLUS - 100 tabletek
Składniki aktywne/1 tabletka:
Sproszkowana spirulina 250 mg
Sproszkowana chlorella 250 mg
Sproszkowana trawa pszeniczna 100 mg
Sproszkowane liście lucerny siewnej 100 mg
Opatentowana mieszanka* 140 mg
*sproszkowane nasiona selera zwyczajnego, sproszkowany wodorost (Ascophyllum nodosum), sproszkowana kapusta, sproszkowany szpinak, sproszkowany korzeń mniszka lekarskiego, sproszkowana natka pietruszki, ekstrakt luteiny z aksamitki wzniesionej, ekstrakt likopenu z pomidora, sproszkowane liście brukselki, sproszkowany korzeń czarnej rzodkwi, sproszkowany liść aloesu, sproszkowane brokuły.
Sposób użycia: 1 tabletka dziennie, ½ godziny przed posiłkiem
Kompleksowe oczyszczanie organizmu>>
Uwaga!
- Osoby mające problemy z tarczycą przed zażyciem produktu powinny zasięgnąć konsultacji lekarskiej!
- Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
- Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
- Produkt należy przechowywać zamknięty, w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
źródło: CVI Polska