Relacja z Konferencji Naukowej

Relacja z Konferencji Naukowej

 

Warszawa 5. 12. 2015


konferencja-naukowaJuż po raz kolejny w dniu 05.12.2015 r. w Warszawie  została zorganizowana Konferencja Naukowa z udziałem lekarzy, dietetyków, żywieniowców, Menadżerów - praktyków z kilkunastoletnim doświadczeniem w zakresie medycyny naturalnej, suplementacji. Miejscem spotkania było Centrum Szkoleniowe -  Golden Floor Plaza Millennium Plaza. Konferencję poprowadziła Dyrektor ds. Marketingu CaliVita® - Anna Mieszało, która pokrótce przedstawiła wartości i cele CaliVita® w kontekście profilaktyki zdrowia.

 

Pani dr n. med. Danuta Broniarczyk-Pawłowska – wybitny ekspert w obszarze zdrowia i medycyny holistycznej, w tym suplementacji, medycyny chińskiej, niezależny konsultant medyczny, szczegółowo przedstawiła budowę i funkcje mózgu oraz najważniejsze składniki aktywne wspomagające jego pracę, m.in.konferencja-naukowa składniki mineralne: żelazo, jod, cynk, selen, magnez; witaminy:  z grupy B, C, D, E, kwas foliowy; niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3; aminokwasy; składniki roślinne – lecytynę sojową,, różeniec górki, miłorząb japoński, owoc noni, ziarmo kakaowe).

 

Powołała się na najnowsze badania naukowe w tym zakresie oraz przytoczyła przykłady z własnej praktyki lekarskiej – jak dobierać suplementy diety, by osiągnąć maksymalne korzyści:

  • dla studentów – właściwie zbilansowana suplementacja, by wesprzeć funkcjonowanie mózgu w okresie intensywnej nauki oraz z pomocą adaptogenów (różeniec górski, noni) zmodyfikować reakcje organizmu na stres - tak, by bez problemów zdać egzaminy i szybciej zapamiętywać;
  • dla osób dorosłych, by pokonać stres i poprawić koncentrację w pracy;
  • dla seniorów, aby poprawić krążenie mózgowe i uchronić się przed problemami starczymi, chorobami neurodegeneracyjnymi;
  • dla kobiet w okresie okołomenopazualnym, by mogły zapanować nad „burzą” hormonów i korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie mózgu, dzięki odpowiednio dobranym składnikom aktywnym.

 

Czy wiesz, że:

 

dobra pamięć, koncentracja, nastrój zależą również od mikroflory jelit.Jeśli naszaflora bakteryjna jest prawidłowa - z przewagą bakterii probiotycznych, wówczas nasz mózg pracuje prawidłowo. Z kolei dysbakterioza z przerostem grzyba Candida zaburza funkcje mózgu, prowadząc do pogorszenia samopoczucia, rozwoju depresji, stanów lękowych, nerwic, osłabienia pamięci i koncentracji, spadku energii i przewlekłego zmęczenia czy wręcz przeciwnie do nadpobudliwości i agresji.

 

Od kolejnego wyśmienitego prelegenta lek. med. Iwony Krzywulskiej – pediatry, specjalisty rehabilitacji konferencja-naukowamedycznej dowiedzieliśmy się, jakie skutki grożą nam i naszym bliskim z powodu niedoboru witaminy D – problemu, który dotyczy ponad 70% Polaków. Wyniki najnowszych  badań naukowych, popartych doświadczeniami z własnej wieloletniej praktyki, są alarmujące.

Zostaliśmy również skutecznie zachęceni do udania się w najbliższym czasie na badania poziomu witaminy D w surowicy krwi. 

 

Czy wiesz:

 

kto, kiedy i jakie dawki witaminy D powinien przyjmować, by wzmocnić odporność, przechytrzyć nieprawidłowe podziały komórek, utrzymać w zdrowiu kości, mięśnie, zęby, wspomóc pracę tarczycy, pozbyć się problemów skórnych i korzystnie wpłynąć na płodność.

 

Renata-Kłosowicz-konferencja-naukowa

Naturalne rozwiązanie dla każdego - słoneczna witamina

Zalety słońca zamknięte w buteleczkach

 

witamina-d-3

W okresie jesienno-zimowym, tj. od września do marca, a nawet do maja, kiedy jesteśmy otuleni grubą warstwą odzieży, ekspozycja ciała na światło słoneczne jest ograniczona. Skutkuje to obniżeniem syntezy skórnej witaminy D.

 

To samo dzieje się latem, kiedy większość czasu spędzamy za biurkiem lub w obawie o naszą skórę, stosujemy kremy z wysokim filtrem UV – wtedy również ilość wytwarzanej przez organizm witaminy D może być niewielka.

 

"Będziesz mocno zdziwiony, że tak wiele twojego zdrowia, zależy od tak niewiele, od witaminy D.

Problem jednak w tym, że witamina D jest dość tania, a nawet darmowa (gdy pozyskamy ją ze słońca). Właśnie dlatego ani medycyna, która coraz bardziej staje się biznesem, ani politycy nie są kompletnie zainteresowani, by cię poinformować, że jest potężną "czarodziejską różdżką" dla twojego zdrowia. Prawdopodobnie mieścisz się w grupie 85%, a nawet mówi się już o 90% ludzi, którzy mają niedobór witaminy D. Nawet jeśli kiedykolwiek łykałeś witaminę D, zapewne brałeś ją w zalecanych oficjalnie dawkach, które - jak się teraz okazuje - są wielokrotnie za małe i właśnie dlatego nie przynosiły efektu.

Dzięki niniejszej, prawdopodobnie jedynej w Polsce książce o witaminie D, będziesz mógł skorzystać z rad amerykańskiego lekarza Sarfraz Zaidi, który od lat skutecznie leczy tysiące pacjentów właśnie uzupełniając niedoborów witaminy D. Prawdopodobnie nigdy nie będziesz w stanie udać się do niego z wizytą osobiście, ale to ON pomyślał o tobie i napisał tę książkę. Czy masz może symptomy niedoboru Witaminy D?

 

Och, gdyby ludzie tylko wiedzieli o tej cudownej

i niezwykle skutecznej witaminie" dr Zaidi Sarfraz, Witamina D kluczem do zdrowia

 

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jej najbardziej aktywną formą jest cholekalcyferol - witamina D3, którą pozyskano z naturalnego źródła – oleju z wątroby dorsza.

 

Najważniejsze substancje wpływające na strukturę kości:

Witamina D - obejmuje wszystkie związki steroidowe wykazujące aktywność biologiczną cholekalcyferolu, z których dwie podstawowe fonny to witamina D2 (ergokalcyferol) oraz witamina D3 (cholekalcyferol). Witamina D3 jest wytwarzana w skórze podczas ekspozycji na światło słoneczne, zwłaszcza pod wpływem promieniowania ultrafioletowego B.

Kalcytriol jest aktywną formą witaminy D, powstającą w organizmie. Zwiększa poziom wapnia w osoczu:

l. pobudzając osteoklastyczną resorpcję wapnia z kości;

2. współdziałając z hormonem przytarczyc (3) i nasilając resorpcję zwrotną wapnia w kanalikach nerkowych; zwiększając wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego.

Niedobór witaminy D może wynikać z niewłaściwego odżywiania się połączonego z nieodpowiednią ekspozycją na światło słoneczne; chorób, które ograniczają jej absorpcję; stanów, które zaburzają przekształcanie witaminy D do aktywnych metabolitów, np. w przypadku chorób wątroby czy nerek lub, rzadko, szeregu wrodzonych zaburzeń. Niedobór powoduje zaburzenie mineralizacji kości i prowadzi do takich chorób jak krzywica u dzieci i osteomalacja u osób dorosłych. Może przyczynić się do wystąpienia osteoporozy.

Witamina D jest naturalnie wytwarzana przez ludzki organizm podczas ekspozycji na światło słoneczne. Szerokość geograficzna, pora dnia i roku, warstwa chmur, smog i stosowanie kremów z filtrem przeciwsłonecznym mają wpływ na ekspozycję na promieniowanie UV i syntezę witaminy D w skórze. Niedoborom witaminy D można zapobiec stosując odpowiednią dietę albo suplementy diety. Dodatkowa porcja witaminy D jest również zalecana osobom starszym oraz z ciemną skórą.

Niedobór witaminy D może być również związany ze zwiększoną podatnością na takie przewlekłe choroby jak:

nadciśnienie tętnicze, nowotwory, choroby przyzębia, stwardnienie rozsiane, przewlekłe bóle, zaburzenia procesów poznawczych (m. in. utrata pamięci, splątanie umysłowe) oraz niektóre choroby autoimmunologiczne, np. cukrzycę typu l, bóle mięśni i stawów, także kręgosłupa!

W 2006 r. opublikowano w The Journal of the Ameriean Medieal Association wyniki badań, potwierdzające zależność pomiędzy niedoborem witaminy D a wystąpieniem stwardnienia rozsianego(SM). Autorzy sugerują, że może być to związane z supresyjnym działaniem witaminy D na odpowiedź immunologiczną.

Renata-Kłosowicz-konferencja-naukowaIstnieje wiele doniesień w literaturze medycznej, opublikowanych w latach 1970 - 2007, sugerujących ochronny wpływ aktywnej formy witaminy D w chorobie nowotworowej.

Na podstawie danych z The National Health and Nutrition Examination Survey grupa naukowców stwierdziła, że niskie poziomy witaminy D <17,8 ng/ml) były związane ze wzrostem śmiertelności w populacji ogólnej. W badaniu oceniano wpływ niskich poziomów witaminy D w surowicy krwi na śmiertelność ogólną, liczbę zgonów z przyczyn nowotworowych i sercowo-naczyniowych w grupie reprezentatywnej 13331 Amerykanów powyżej 20 r. Ż. Dane na temat stężeń witaminy D były zbierane przez ponad 6 lat (w latach 1988 - 1994), a dotyczące śmiertelności do 2000 roku.

 

Polecam książkę, która - być może - zmieni Twój pogląd na zdrowie i życie!

dr-sarfraz-zaidi-witamina-d-kluczem-do-zdrowia

 

 

Pani mgr Lidia Chmaj, specjalista ds. żywienia i dietetyki CaliVita® przedstawiła nowości CaliVita® -  rodzinę produktów z serii E-Protect chroniących organizm przed elektrosmogiem, która już wkrótce pojawi się w ofercie Firmy.

E-protect-elektrosmog-stop

 

 

konferencja-naukowakonferencja-naukowa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jelita a odporność, czyli jeszcze o probiotykach>>

 

Najważniejsze substancje aktywne wpływające na strukturę kości>>

 

Najważniejsze substancje aktywne wpływające na strukturę kości. Źródła wapnia, magnezu, witaminy D w diecie>>

 

 

 

 

Źródło: Dr n. med. Tomislav Majic, NUTRITlON & HEALTH ROCZNIK 12, Nr 6 (49), GRUDZIEŃ 2009