Truskawki są dziełem człowieka, znanym dopiero od około 200 lat. Powstały z krzyżówek poziomek, które z kolei rosną prawie na całej kuli ziemskiej. Polska nazwa truskawka pochodzi prawdopodobnie od słowa trusk, oznaczającego szelest lub lekkie trzaskanie, jakie słychać przy odłamywaniu liści i owoców. Angielska nazwa strawberry, czyli słomiana jagoda, powstała od określenia sposobu, w jaki na początku oferowano w handlu owoce poziomek. Zbieracze nawlekali je na źdźbła traw. Łacińska nazwa fragaria pochodzi od słowa fraga określającego zapach owoców. Włoskie truskawki to fragole fresche.
Dlaczego są takie cenne?
Te smaczne owoce są bardzo bogate w witaminę C, pektyny, składniki mineralne (m.in.: żelazo, magnez i potas). Dieta z dużym udziałem truskawek bardzo przyspiesza metabolizm, dzięki czemu szybciej spalamy tkankę tłuszczową. Pektyny powodują łatwiejsze trawienie, usuwanie z organizmu toksyn i nadmiaru płynów. Truskawki mają niewiele kalorii (27 kcal w 100 g) - pod warunkiem, że nie posypujemy ich obficie cukrem, nieco białka(1g w 100g) i węglowodanów (do 6 g w 100g).
Truskawki - chronią wątrobę, nerki, jelita, odtruwają i oczyszczają, poprawiają przemianę materii, są bogate w wapń, fosfor, mikro- i makroelementy. Chronią przed anemią, podagrą.
Pojawiające się na początku czerwca truskawki, będące smaczną zapowiedzią lata, cieszą nas nie tylko słodkim, odurzającym zapachem, kuszącym wyglądem i podniecającym smakiem - podkreślają smak szampana - lecz także gwarantują zdrowie i korzystny wpływ na organizm. Dzięki nim dostarczamy naszemu ciału witaminy C, A, B1, B2 oraz B3 (witamina PP), która m.in. reguluje dotlenienie krwi. Uzupełniamy ponadto niedobory makro- i mikroelementów oraz dostarczamy ciału zdrowej dawki wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i manganu. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm.
W truskawkach znajduje się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii, i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną. Co więcej, poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny, enzymu odpowiadającego za rozkład białka. Poleca się więc osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała. Ze względu na wysoką zawartość żelaza są również ważnym składnikiem kobiecej diety. Ochronią przed anemią, wzmocnią organizm, wpłyną odświeżająco na cerę i włosy. Będą poza tym wielkim sprzymierzeńcem w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi, a także obniżą kwasowość moczu i z tego powodu poleca się je przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze.
Carpaccio z truskawek na liściach szpinaku z jogurtem naturalnym
Bardzo lekka i orzeźwiająca sałatka z truskawek z sokiem z pomarańczy.
Składniki:
• garść liści młodego szpinaku
• 7 truskawek, pokrojonych w plasterki
• 1/2 pomarańczy, pokrojonej na cząstki + wyciśnięty sok z drugiej połówki
• 1 łyżka płynnego miodu
• 1 łyżeczka płatków siemienia lnianego (opcjonalnie)
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 łyżeczka brązowego cukru
Wykonanie:
Szpinak umyć, osuszyć i odciąć twarde odyżki, ułożyć na półmisku, dodać truskawki i pomarańcze. Sok z pomarańczy wymieszać z miodem i polać po sałatce. Posypać siemieniem lnianym (opcjonalnie), skropić jogurtem i posypać brązowym cukrem.
Sałatka Sherry z grillowanym łososiem i świeżymi truskawkami
Składniki, 2 porcje:
• 2 filety z łososia po około 150 g każdy
• garść młodych liści mieszanki sałat (np. szpinak, rukola, zwykła lub karbowana sałata, botwinka)
• około 30 g tartego parmezanu
• 1 mała młoda i łagodna cebulka cukrowa, pokrojona na plasterki
• 10 dojrzałych i słodkich truskawek, przekrojonych na połówki
• świeżo zmielony czarny pieprz
Winegret i marynata sherry:
• 2 łyżeczki musztardy
• 2 łyżeczki miodu
• 6 łyżek słodkiego wina sherry
• sól i świeżo zmielony pieprz
• 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz oliwy z oliwek) winegretu i marynaty wymieszać w miseczce. Podzielić na 2 części i jedną z nich wymieszać z oliwą z oliwek.
- Drugą część bez oliwy wykorzystać jako marynatę do łososia. Umieścić ją razem z rybą w woreczku, wymieszać, tak aby cały łosoś pokryty był marynatą. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.
- Łososia wyjąć z marynaty i ułożyć na grillu. Grillować po 3 - 4 minuty z każdej strony, lub do czasu aż będzie wysmażony zgodnie z upodobaniami.
- Wymieszać liście sałaty z parmezanem, cebulką i truskawkami. Rozłożyć na talerze i polać połową winegretu z dodatkiem oliwy z oliwek. Ułożyć łososia i skropić go resztą winegretu, posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Tort z kremem i truskawkami
Najznakomitsze zwieńczenie sezonu truskawkowego
Biszkopt, krem i truskawki zatopione w galaretce to świetna propozycja na letni deser. Tort jest lekki i orzeźwiający. Warunek konieczny: musi być schłodzony w lodówce. Gorąco polecam:)
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jaja
- ½ szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki cukru
i tortownica o średnicy 24 cm
Krem:
- 500ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 op. cukru waniliowego (16g)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 1-2 żółtka
Ponadto:
- 2 galaretki
- 700ml wody
- ok. 300g truskawek
Wykonanie:
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier nadal miksować. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąki i zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem, wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 ˚C do suchego patyczka. Ostudzić.
Krem: ½ szklanki mleka odlać do miseczki, w której rozmieszać budynie i cukry. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozmieszane budynie i zagotować, stale mieszając aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostudzenia. Miękkie masło ubijać na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu i 1-2 żółtka.
Galaretki zalać 700 ml wrzątku, rozmieszać i pozostawić do ostudzenia. Następnie włożyć do lodówki by szybciej stężały.
Truskawki umyć, obrać i przekroić na pół jeśli są duże.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, na to ułożyć gęsto truskawki. Galaretki wylać na ciasto, gdy zaczną tężeć. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Podawać, kiedy galaretka całkowicie stężeje.
Smoothie truskawkowe
smaczne, odżywcze i niezwykle łatwe do przygotowania
Składniki, 2 porcje:
200 g truskawek
250 ml soku z pomarańczy lub z czarnych porzeczek lub z innych ulubionych owoców
150 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
2 banany
kostki lodu
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Smacznego :)
Podziel się swoim przepisem>> Napisz do nas>>
Źródło:
Kwestia smaku. Truskawki - przepisy.