Propozycja ekstra na upalne letnie wieczory
Egzotyczny koktajl karambolowy
Składniki:
1 karambola
4 kostki lodu
100 ml wermutu
100 ml soku ananasowego
kilka plastrów ananasa
szklanka szampana
Przygotowanie:
Karambolę dokładnie umyć, odkroić kilka małych plasterków, resztę owocu pokroić na małe kawałki. Plasterki ananasa pokroić w kostkę. Lód rozbić na małe cząstki, wrzucić do szklanek. Sok ananasowy wymieszać ze schłodzonym szampanem i wermutem, wlać do szklanek z lodem, dołożyć kawałki owoców, przybrać plasterkami karamboli.
Smacznego:)
Karambola to owoc bardzo mało znany w Polsce, chociaż sprowadza się go do nas niemalże przez cały rok. Od wczesnej wiosny do późnej jesieni można go kupić w naszych sklepach. Owoc o tej dziwnej nazwie pochodzi z Indonezji. Najczęściej jest on uprawiany na wyspie Jawa. Jest bardzo smaczny, ma żółtą barwę, ciekawy kształt i szerokie zastosowanie. Nie obieramy go ze skórki, tylko dokładnie myjemy. Jest odporny, więc można go transportować, można jadać go na surowo, a także przyrządzać lub suszyć. Można robić z nich także dżemy, konfitury, a nawet wina. Karambola świetnie nadaje się do sałatek. Kiedy pokroimy ją w plasterki, będą miały one kształt gwiazdy. Pięknie ozdobią nasz stół, talerze, sałatki i drinki, a co najważniejsze można je ze smakiem zjeść. Kiedy idąc do sklepu masz ochotę na piękny i smaczny owoc, poszukaj oskomianu – na pewno się nie zawiedziesz.
Owoce te rozpoznamy bez trudu po niezwykłym wyglądzie. Mają wydłużony kształt (5-15 cm) i pięć żeber rozdzielonych głębokimi rowkami. Otacza je delikatna, błyszcząca woskowata skórka - żółta lub o lekko pomarańczowym zabarwieniu. Po przekrojeniu ukazuje się żółty miąższ o delikatnym owocowym aromacie. Jest lekko chrupiący, bardzo soczysty, bez włókien, w zależności od odmiany i stopnia dojrzałości słodki lub kwaskowaty. W pełni owoce dojrzałe mają brązowe wierzchołki żeberek. W lodówce nie tracą swoich walorów przez blisko 3 tygodnie.