Jagody acai - najnowsze odkrycia naukowe

Jagody acai - najnowsze odkrycia naukowe

 

 

Jak działają składniki jagód acai według naukowców?alivei-bogactwo-składników-odżywczych-antyoksydanty

Głód pokonany

"Owoce Acai wspomagają utrzymanie bardziej stabilnego stężenia cukru we krwi, przez co mogą zapobiegać trudnym do kontrolowania napadom apetytu. Dzięki sporej zawartości błonnika na dłużej zapewniają uczucie sytości. Bowiem wpływa on na wypełnienie żołądka, przez co regukuje, zwłaszcza napadowe uczucie głodu."

Organizm oczyszczony

"Polifenole oraz błonnik wspierają proces usuwania toksyn z organizmu, co jest niezwykle istotne przy kuracjach odchudzających."

Piękna skóra bez zmarszczek

"Jagoda Acai zwana jest „sekretem długowieczności”.

Badania wskazują, że wolne rodniki są głównym powodem procesu starzenia się komórek, tkanek, a tym samym naszego organizmu.  Wang i in. (1997) stwierdzili, że spożywanie owoców o wysokim potencjale przeciwutleniającym hamuje proces starzenia się organizmu.

 

W skali ORAC (Oxygen Radical Absorbent Capacity) potencjał antyo ksydacyjny owocu Acai wynosi 1026 µmol TE/g = 102 600 µmol TE/100 g  – jest to najwyższy poziom ORAC w naturalnie występującym owocu.

Owoc Acai to również bogactwo składników pomagających zachować zdrową skóręwitaminy A, B2,niacyny, miedzi, manganu, cynku, jodu."

Cholesterol w normie

"Fitosterole zawarte w owocach Acai obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, hamując jego wchłanianie w przewodzie pokarmowym.

Oczyszczając naczynia krwionośnepolifenole zapobiegają tworzeniu się w nich złogów cholesterolu utrudniających przepływ krwi."

Nie dla miażdżycy i zakrzepów

"Flawonoidy, poprzez hamowanie aktywności enzymów fosfodiesterazycyklooksygenazy, skutecznie zmniejszają agregację (zlepianie się) płytek krwi, których osadzanie na ścianach naczyń krwionośnych powoduje tworzenie się zakrzepów.

Owoce acai zawierają duże ilości kwasu foliowego i witaminy B6, które korzystnie wpływają na metabolizm homocysteiny. W 2004 r. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) uznała, że obniżenie stężenia homocysteiny w surowicy krwi powoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy."

Podwyższona odporność

"Flawonoidyizoflawonoidy hamują rozwój bakterii i wirusów – rozpuszczalne w wodzie antyoksydanty niszczą bakterie Escherichia coli w układzie moczowym."

Zdrowe jelita, bez zaparć i wrzodów

"Związki fenolowe zawarte w owocu Acai usprawniają proces trawienia.

Błonnik pokarmowy zapobiega zaparciom, pobudzając ukrwienie i perystaltykę jelit.

Roślinne polifenole zawarte w owocach Acai zapobiegają powstawaniu refluksu oraz chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy."

Cukier pod kontrolą

"Jagoda Acai wykazując korzystny wpływ na regulację stężenia glukozy we krwi, może przeciwdziałać zaburzeniom wchłaniania węglowodanów i rozwojowi cukrzycy typu 2."

Sokoli wzrok

"Luteinazeaksantyna będące składnikami plamki żółtej oka wykazują istotny wpływ na narząd wzroku. Tworząc przedreceptorowy filtr stanowią naturalną barierę ochronną tylnego bieguna siatkówki. Wykazują także aktywność antyoksydacyjną, podobnie jak pozostałe składniki zawarte w owocu Acai witaminy: C, E, A ,beta-karoten, a także składniki mineralne: cynk, miedź, selen."

Jasność umysłu

"Jagody Acai są cennym źródłem składników zmniejszających uczucie zmęczenia (witamina B2, niacynakwas pantotenowy, żelazo, magnez).

Owoce Acai usprawniają funkcje psychologiczne (witamina B1niacyna) i funkcje poznawcze (żelazo, jod)."

Wsparcie dla stawów

 

"Badanie, w którym uczestnicy przez 3 miesiące pili sok z jagód Acai w ilości 120 ml dziennie, wykazało zmniejszenie bólu stawów, a także zwiększenie ruchomości w s tawie kolanowym, barkowym i biodrowym."

Życie bez anemii

"Jagody Acai są źródłem żelaza pomagającego w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie oraz prawidłowej produkcji czerwonych krwinekhemoglobiny.acai-energia-wzmocnienie-organizmu-wzrok-skóra-jelita

 

 

Witaminy A i B2 zawarte w jagodach Acai przyczyniają  się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza.

Natomiast witamina B2 i B6 pomagają w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek."

 

 

 

 

 

.

 

 

acai-jagoda-antyoksydanty