Glutation

Glutation

 

Kwas glutaminowy to podstawowy składnik w organizmie glutationu - silnego antyutleniacza, który jest obecny w każdej komórce ustroju. Niedobór kwasu glutaminowego może zatem prowadzić do spadku poziomu glutationu. Glutation odpowiedzialny jest za pobudzanie hormonu wzrostu, ma wpływ na zdolności intelektualne (IQ), z powodzeniem stosowany u dzieci z zaburzeniami psychicznymi oraz w leczeniu schizofrenii (schizofrenia) i otępienia starczego. Stosowany też do wspomagania leczenia alkoholizmu, skraca czas gojenia ran i oparzeń. Glutation podawano chorym po zabiegu szpiku kostnego, co znacznie skróciło okres rekonwalescencji oraz obniżyło ryzyko infekcji. Obecność w diecie kwasu glutaminowego wpływa na wytwarzanie glutationu, a ten zwiększa obwód mięśni u zdrowych osób uprawiających sport.

 

Powstały w organizmie z kwasu glutaminowego glutation nazywany jest "aminokwasem młodości".

 

Wykazano silne jego działania antyoksydacyjne, niszczące wolne rodniki, dzięki czemu może być stosowany w profilaktyce nowotworów, zwłaszcza wątroby. Ma działanie ochronne przed skutkami promieniowania radioaktywnego (w radioterapii), przed toksycznym działaniem papierosów czy alkoholu.


Glutation spowalnia efekty starzenia się układu odpornościowego, stymuluje białe ciałka krwi do wytwarzania substancji ograniczających zakażenie i stany zapalne, przy czym wykazano, iż aktywniejsze działanie zauważono u osób starszych niż młodych. Pobudza "zmęczony" wiekiem układ odpornościowy.  Wspomaga odtruwanie wątroby z metali ciężkich i leków farmakologicznych. Chroni przed skutkami promieniowania jonizującego - chroni przed smogiem elektromagnetycznym (telefony komórkowe, telewizor, komputer) oraz w radioterapii. Stosuje się go również w alergii, zaćmie, zapaleniu stawów, cukrzycy i hipoglikemii.

 

Glutation ochrania komórki przed uszkodzeniem ze strony toksyn.

 

Z wiekiem obserwuje się stopniowy spadek wydzielania glutationu. W rezultacie obniża się siła i wydolność mięśni, wiotczeje skóra oraz zaczyna pojawiać się otyłość i problemy w sferze seksualnej.

 

Warto więc wykorzystać naturalne substancje odżywcze, by zapewnić organizmowi odpowiedni poziom tego hormonu w organizmie. Jest to skuteczny i bezpieczny sposób, by  poprawić ogólną kondycję psychofizyczną organizmu, przywrócić smukłą sylwetkę oraz spowolnić proces starzenia.

 

Glutation jest najważniejszym nieenzymatycznym czynnikiem antyoksydacyjnym, jakim dysponuje organizm. Ten peptyd występuje w każdej komórce organizmu, szczególnie bogate w jego zasoby są nerki, wątroba i soczewka oka. W sytuacji zagrożenia chorobami zwyrodnieniowymi występuje konieczność dostarczania glutationu z dietą.

 

Niski poziom glutationu we krwi wskazuje na stan chorobowy i oznacza, że organizm nie radzi sobie z usuwaniem wolnych rodników, uszkadzających komórki w mózgu i innych narządach. Dochodzą do tego problemy z trawieniem pokarmów i spadek odporności organizmu.

 

Żywność bogata w glutation to:  surowe świeże owoce, warzywa, zwłaszcza awokado, szparagi, brokuły, brukselka, czosnek, cebula, kapusta i surowe mięso. Gotowanie niszczy kwas glutaminowy oraz glutation.

 

L -glutation zawierają naturalne produkty CaliVita:



Senior Formula (1 mg L- glutation)

Vitale do grupy krwi (1 mg L- glutation)

Mega Protect (10 mg L-glutation)

Natural HGH Support - L-glutamina 100,00 mg