Produkty zakwaszające i alkalizujące organizm

Produkty żywnościowe zakwaszające

i alkalizujące organizm

 

 

Utrzymanie równowagi kwasowo ― zasadowej

w wąskim zakresie pH 7,35- 7,45


 

Dieta powinna się składać:


W 80 % z produktów zasadotwórczych i obojętnych

W 20 % z produktów kwasotwórczych

 

Współczesna dieta zawiera odwrotne proporcje.

 

Produkty żywnościowe różnią się zawartością pierwiastków. Kwasotwórcze są bogate w chlor, fosfor i siarkę.

Zasadotwórcze są bogate w wapń, sód, potas, magnez.

 

Smak pożywienia nie odpowiada jego działaniu. Sok z cytryny jest zasadotwórczy pomimo kwaśnego smaku, cukier jest kwasotwórczy pomimo słodkiego smaku.

 

Produkty wysoko kwasotwórcze PH 5,9 - 5,0:

 

  • Mięso i wędliny - szczególnie wieprzowina
  • Cukier i produkty zawierające cukierodkwaszanie-organizmu-acidoza-produkty-zakwaszające-wędliny
  • Sztuczne słodziki
  • Biała mąka pszenna i produkty pochodne
  • Biały ryż
  • Sery żółte
  • Kawa
  • Czarna herbata
  • Kakao i czekolada
  • Sól

 

Produkty średnio kwasotwórcze PH 6,9 - 6,0:


  • Ryby
  • Jaja
  • Chleb żytni
  • Płatki zbożowe
  • Makaron pełnoziarnisty
  • Ryż brązowy
  • Orzeszki ziemne
  • Piwo

 

Produkty słabo kwasotwórcze PH do 7,0:


  • Twaróg
  • Orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe
  • Kasza gryczana
  • Makaron sojowy
  • Orzechy laskowe i orzechy nerkowca
  • Otręby
  • Fruktoza

 

Produkty neutralne pH 7,0:

 

  • Masło świeże
  • Śmietana
  • Serwatka
  • Jogurt naturalny
  • Oleje roślinne

 

Produkty wysoko zasadotwórcze pH 9,0 - 8,1:


  • Warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy - sałatki), czarna rzodkiewodkwaszanie-organizmu-acidoza-produkty-odkwaszające
  • Soki warzywne świeże bez cukru
  • Owoce: kiwi, arbuz, ananas
  • Soki owocowe świeże bez cukru
  • Owoce: daktyle, figi, rodzynki
  • Grzyby: prawdziwki, kurki

 

Produkty średnio zasadotwórcze pH 8,0 - 7,1:


  • Warzywa: buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany)
  • Owoce: dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, dojrzałe winogrona

 

Produkty słabo zasadotwórcze pH do 7,0:


  • Warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu
  • Owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki
  • Zielona herbata
  • Oliwa z oliwek
  • Migdały
  • Maślanka

 

Używki i napoje alkoholowe:

  • Kawa czarna działa silnie zakwaszająco
  • Kawa zbożowa działanie od neutralnego do lekko zasadowego
  • Czarna herbata - działa silnie zakwaszająco
  • Herbata zielona - działanie słabo zasadotwórcze
  • Wytrawne wino - działanie słabo zasadotwórcze
  • Piwo ― działanie lekko lub średnio kwasotwórcze
  • Alkohole wysokoprocentowe: działanie silnie kwasotwórcze

owoce-odkwaszanie

Codziennie spożywaj jak najwięcej produktów zasadotwórczych. Wybieraj je spośród tych, które są zalecane lub obojętne (+, 0) dla Twojej grupy krwi.

 

Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi>>

 

Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi. Cztery grupy krwi, cztery diety>>

 

Przewodnik dla osób z grupą krwi A>>

 

Przewodnik dla osób z grupą krwi B>>

 

Odtruwanie i oczyszczanie organizmu>>

 

Najważniejsze substancje aktywne wpływające na strukturę kości. Źródła wapnia i magnezu w diecie>>