Alergia - choroba naszych czasów.

Niewidzialni zabójcy  pasożyty wewnątrz nas

Lamblie Owsiki Tasiemiec Glista Przywry Tęgoryjec Epilepsja Autyzm Zespół Aspergera Włosogłówka

 

Alergia - choroba naszych czasów

 

 

"... Jeżeli alergie i obrzęki są związane z astmą, to Noni pomaga na obydwa schorzenia. W mojej praktyce miałem wiele dzieci i dorosłych z astmą, którzy dzięki zażywaniu Noni zaprzestali używania inhalatorów. Noni pomaga "przepędzić" infekcje bronchitowe i zaobserwowałem zmniejszoną ilość wydzielin śluzowych u dzieci. Rozmawiałem z wieloma pacjentami, którzy chorowali na chroniczny bronchit i zaczęli zażywać Noni, które spowodowało zmniejszenie zapotrzebowania na tlen..."

Dr Stewen M.Halla fragment książki pt. "Noni przez Twoje ciało"  Polonesian noni>>

 

Alergia (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – patologiczna, jakościowo zmieniona odpowiedź tkanek na alergen, polegająca na reakcji immunologicznej związanej z powstaniem swoistych przeciwciał, które po związaniu z antygenem doprowadzają do uwolnienia różnych substancji – mediatorów stanu zapalnego. Może się objawiać łagodnie, jak w przypadku kataru czy łzawienia, aż po zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny i śmierć.

 

alrgia dzieci alergen

Geneza alergii nie jest jeszcze do końca znana. Uważa się, że na wystąpienie alergii mają wpływ zarówno czynniki genetyczne jak i środowiskowe. Określenie poziomu istotności poszczególnych nie jest proste, chociażby ze względu na odmienne kryteria diagnostyczne stosowane przez różnych badaczy.

 

 

Przebieg odpowiedzi immunologicznej na alergen


Przebieg odpowiedzi immunologicznej organizmu na stymulację alergenem zachodzi w dwóch fazach. Pierwszą z nich jest reakcja natychmiastowa zachodząca w kilka minut po stymulacji. Reakcja późna osiąga swoje apogeum w 6 do 10 godzin od kontaktu z alergenem.

 

Reakcja natychmiastowa:


Jej bezpośrednią przyczyną jest degranulacja komórek tucznych i bazofilów. Uwalniane w tym procesie mediatory procesu zapalnego (głównie histamina) odpowiedzialne są za burzliwie przejawiane reakcje, utożsamiane przez większość ludzi z alergią. Klinicznie zespół objawów nosi nazwę Anafilaksji (gr. ana – na odwrót, phylassein – chronić), terminu wprowadzonego przez Charlesa Roberta Richeta, który otrzymał za swoje odkrycie Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny w 1913 roku.

 

Intensywność, charakter i reprezentacje narządowe procesu anafilaktycznego są bardzo różne. Ich zakres może być lokalny, jak np. w ograniczonej pokrzywce lub świądzie. Może też obejmować cały ustrój, czego wyrazem jest wstrząs anafilaktyczny stanowiący bezpośrednie zagrożenie życia.

 

Alergenami wywołującymi najczęściej gwałtowne reakcje anafilaktyczne są:


  • antybiotyki (penicylina)
  • białka obce, zwłaszcza obcogatunkowe (np. surowice odpornościowe)
  • jady owadów (zwłaszcza błonkoskrzydłych – pszczoły, osy, szerszenie)

 

Reakcja późna:


Reakcja późna (ang. late-phase reaction – LPR) – zdecydowanie mniej znana i obiegowo nie utożsamiana z pojęciem alergii występuje u około 50% populacji alergików. Przybiera formę podobną do reakcji natychmiastowej. Osiąga największe nasilenie około 6 do 10 godzin od kontaktu z antygenem. Podobnie jak reakcja anafilaktyczna może dotyczyć błon śluzowych górnych lub dolnych dróg oddechowych.

 

Antygeny wywołujące alergię


Do antygenów najczęściej wywołujących alergię należą:

  • Pyłki roślinne (odpowiedzialne za występowanie kataru siennego)
    • leszczyna
    • olcha
    • wiąz
    • buk
    • brzoza
    • topola
    • dąb
    • wierzba
    • jesion
    • grab
    • bez czarny
    • lipa drobnolistna
    • trawy
    • babka lancetowata
    • pokrzywa
    • komosa
    • szczaw
    • bylica
  • zarodniki pleśni
  • leki
    • penicylina i inne antybiotyki
    • sulfonamidy
    • salicylany
    • środki znieczulenia miejscowego
  • produkty spożywcze
    • orzechy – stąd, jako zabezpieczenie prawne, często umieszczana na produktach spożywczych informacja o możliwości zawierania śladowych ilości orzechów lub migdałów
    • ziarno sezamu
    • ryby i inne owoce morza
    • białko jaj
    • soja
    • mleko
    • rośliny strączkowe
    • kukurydza
    • zboża
    • czekolada
  • jad owadów, np. jad pszczół
  • zwierzęta i ich wydzieliny
    • sierść – głównie kota (połączenie śliny zwierzęcia, złuszczonego nabłonka i sierści)
    • roztocze


Nowoczesny styl i rytm życia, zanieczyszczenie wody pitnej oraz powietrza, niedobór pierwiastków w glebie oraz szereg innych czynników w naszym otoczeniu oraz w organizmie, przyczyniają się do powstawania agresywnych wolnych rodników, które atakują zdrowe komórki. Uważa się, że wolne rodniki są głównym elementem w progresji starzenia i rozwoju chorób w tym alergii i astmy. Wnikając w głąb, niszczą molekuły DNA, które są nośnikami informacji genetycznej, zmieniają informację w układzie odpornościowy, a ten z kolei działając niesprawnie, przez pomyłkę atakuje własny organizm. U osób z predyspozycją do alergii, powstają przeciwciała IgE.
Zwykle służą one do zwalczania pasożytów, ale tym razem posiadając błędną informacje zaczynają atakować "wroga" np. pyłek, lub składnik pokarmowy, a następnie niewielka ich ilość pozostaje we krwi na stałe. To na wypadek, gdy  intruz znowu dostanie się do organizmu. Przeciwciała przyczepiają się do powierzchni w różnych komórek i tam wiodą swój żywot. Po walce pojawia się uczulenie. Kiedy alergen dostanie się ponownie do organizmu organizm "pamięta" przeciwnika,   - przeciwciała nakazują specjalnym komórkom wytwarzanie dużej ilości histaminy - substancji sprzyjającej stanom zapalnym w organizmie. To wywołuje zaczerwienienie, ból lub obrzęk, może podwyższać temperaturę. Uruchomione mechanizmy obronne nie atakują bakterii czy wirusa, ale nasz organizm, co powoduje rozmaite objawy chorobowe:



a/ objawy obejmujące układ oddechowy (alergia wziewna łącznie z astmą):


- długotrwały wodnisty katar, towarzyszy mu zaczerwienienie, pieczenie, łzawienie z oczu i ich ropienie (podajemy duże ilości antyhistaminowej naturalnej witaminy C)

- trudności w oddychaniu spowodowane niedrożnością nosa

- napady kichania

- długotrwały, męczący, napadowy kaszel

 

Podajemy:

Zenthonic, Nopalin, Garlic Caps, Strong Bones, Smokerade, C 1000 lub C500, ParaProteX,Mega qProtect, Spirulina Max lub Ocean 21, Omega 3,

 

b/ objawy obejmujące układ pokarmowy (alergia pokarmowa):


- biegunka

- kolka

- mdłości i wymioty

 

Podajemy:

Nopalin, AC Zymes lub Probio Balance lub  AC Zymes PLUS , ParaProteX, C1000 lub C500, Zenthonic lub MegaProtect i Ocean21, Strong Bones

 

c/ objawy, które obserwujemy na skórze (atopowe zapalenie skóry):

- wysypka

- rumień

- pokrzywka

 

Podajemy:

C 500 lub C 1000, AC Zymes lub Probio Balance lub AC Zymes PLUS , Nopalin, Omega 3Evening Primrose Oil, Garlic CapsStrong Bones, Polinesian Noni, Hand&Body Lotion smarować, Ocean21, Mega qProtect

 

NONI I JEGO NIEZWYKŁA MOC

 

Polinesian Noni jest wyjątkową rośliną. Obecnie wielu naukowców określa ją mianem najbardziej niezwykłej rośliny leczniczej, którą zna ludzkość. Składniki noni mają doskonały wpływ na system odpornościowy. Noni poprawia na tyle działanie systemu immunologicznego, aby ten odróżniał szkodliwe czynniki od nieszkodliwych, przez co staje się doskonałą bronią przeciw alergii.

Sok Noni to nieocenione wsparcie dla mechanizmów obronnych systemu immunologicznego człowieka. Jednym z ważniejszych, aktywnych składników jest damnacanthal, odpowiedzialny za najkorzystniejszy dla organizmu poziom pewnych komórek: limfocytów typu T i B, oraz fagocytów. Drugi ważny składnik noni to kseronina, która również poprawia funkcjonowanie systemu immunologicznego i – obok wielu innych właściwości, normalizuje funkcjonowanie komórek, zwiększa przyswajanie składników odżywczych, pobudza mechanizm przeciwzapalny organizmu – działając antyalergicznie. W efekcie owoc noni łagodzi objawy alergiczne oraz zmniejsza ryzyko i częstotliwość pojawienia się tych objawów. Więcej tutaj>>

 

SUPLEMENTACJA ZALECANA W ŁAGODZENIU OBJAWÓW ALERGII>>

 

Należy zadbać również o prawidłowe odżywianie zgodnie z grupą krwi oraz eliminację szkodliwych pokarmów.

Nieocenioną pomocą w łagodzeniu objawów alergii jest liofilizowany sok NONI.


Alergia! Alarm!

W Polsce 4 miliony osób choruje na astmę. Współczynnik śmiertelności z powodu astmy wynosi 5 – 10 przypadków na 100 tys. chorych i jest to jeden z najwyższych wskaźników w Europie. Rocznie z powodu astmy umiera u nas ok. 1500 osób.


Analiza danych tylko z terenu woj. łódzkiego wykazała sięgający 50% u dorosłych i do 70% wśród dzieci odsetek źle zdiagnozowanych przypadków astmy oskrzelowej. W 2006 r. ok. 58 tys. przyjęć do szpitala było spowodowanych astmą. Liczba nowych zachorowań na alergie i astmę oraz ciągle nieskuteczny system opieki nad chorymi zaalarmowały Polskie Towarzystwo Alergologiczne, które postanowiło podjąć działania zmierzające do poprawy sytuacji epidemiologicznej w tym zakresie.  W okresie ostatnich 20 lat niepokojąco wrosła u nas liczba zachorowań na choroby alergiczne – mówi prof. Bolesław Samoliński z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, kierujący programem ECAP. – Objawy alergiczne zgłasza 40% naszego społeczeństwa, leczenia wymaga 25%. Co trzecie dziecko cierpi na alergię, alergików przybywa u nas szybciej niż w innych krajach europejskich. W Polsce aż 80% ludzi chorych na astmę nie jest prawidłowo zdiagnozowanych, a tylko 15% dzieci i 25% dorosłych jest właściwie leczonych. Wyniki największych z przeprowadzonych dotychczas badań dotyczących chorób alergicznych w naszym kraju (ECAP) są wręcz porażające i świadczą o absolutnej porażce polskiej służby zdrowia, zarówno w zakresie diagnostyki, jak i właściwej opieki nad chorymi.


ECAP

Decydenci śpią spokojnie, społeczeństwo – wraz z polską służbą zdrowia – coraz bardziej choruje. Raport ECAP dotyczy tylko chorób alergicznych i astmy, ale nie łudźmy się, że np. w cukrzycy, czy chorobach nowotworowych jest lepiej.

W Polsce 4 miliony osób choruje na astmę, a co czwarta osoba ma aktywną postać alergii. Większość nie ma jednak postawionej diagnozy, a tylko ok. 20% pacjentów jest właściwie leczonych.

Czym jest ECAP? To szeroko zakrojone badania przeprowadzone przez  Zespół Zakładu Profilaktyki Zagrożeń Środowiskowych i Alergologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, pod kierownictwem prof. Bolesława Samolińskiego. Zbieranie danych trwało 3 lata. Ankiety przeprowadzono u ponad 22 tysięcy osób z 9 regionów w Polsce. 25% ankietowanych przeszła szczegółowe badania w kierunku alergii i astmy. W badaniu posłużono się międzynarodowymi ankietami ECRHS II (European Community Respiratory Health Survey II - Europejskie Badania dotyczące Chorób Układu Oddechowego) oraz ISAAC (International Study of Asthma and Allergies in Childhood - Międzynarodowe Badania nad Astmą i Alergią u Dzieci) zaadaptowanymi do warunków Europy Środkowej i Wschodniej. Badanie ECAP przeprowadzono na losowo wybranej (przez MSWiA ze zbioru PESEL) grupie 9.000 dzieci  (6-7 oraz 13 – 14 lat) i 13.500 dorosłych (20 - 44 lat).


Zdrowszy Zamość

W Polsce odsetek alergików należy do najwyższych na świecie. Alergia sprzyja innym chorobom i upośledza jakość życia. Mamy jeszcze dużo do zrobienia, jeśli chodzi o rozpoznawanie, leczenie i monitoring chorób alergicznych, w których układ odpornościowy zbyt energicznie reaguje na uczulające substancje. Ważna jest także edukacja. W zależności od regionu i płci, cechy alergii deklaruje nawet 40 % respondentów, stany zapalne błony śluzowej nosa występują u ponad 35 % populacji niektórych wielkich miast, alergiczny nieżyt nosa - u 25 %, rozpoznana astma - u 10% – mówi prof. Samoliński - Całoroczne nieżyty nosa aż 8-krotnie zwiększają ryzyko astmy, a ta z kolei jest jednym z najwyższych czynników ryzyka rozwoju przewlekłej choroby płuc. Spośród respondentów, u których rozpoznano astmę w programie ECAP, tylko 30 % miało postawione prawidłowe rozpoznanie przed włączeniem ich do badań. Nierozpoznanych jest około 70% przypadków, zarówno wśród mieszkańców miast, jak i terenów wiejskich.

Rezultat badań nie tylko obnaża słabość polskiego systemu ochrony zdrowia, ale i stanowi spore zaskoczenie. Okazuje się, że najwięcej chorych i zagrożonych chorobą osób jest we Wrocławiu, najmniej w Zamościu. W ogóle zachodnia Polska jest bardziej chora niż wschodnia. Z jednym wyjątkiem: Lublin pod tym względem nie odbiega od innych dużych miast polskich. Prawdopodobnie wynika to w dużej mierze ze znacznej ilości spalin w powietrzu w Lublinie i na zachodzie kraju. Inne potężne wylęgarnie alergików w Polsce to Warszawa, Gdańsk, Kraków, Katowice, Poznań, Łódź.

źródło: Onet.pl 2.02.2009

Dlaczego tak wielu ludzi choruje na astmę?

Odpowiada prof. Marek Kulus: "To efekt cywilizacji i rosnącego zanieczyszczenia środowiska. Przyczyna choroby mogą być alergeny, czyli substancje uczulające, indywidualna nadwrażliwość oskrzeli, a również wiele innych czynników np. uwarunkowania genetyczne czy hormonalne.  Często kobiety zaczynają chorować w okresie menopauzy, kiedy spada poziom hormonów. Także zakażenia wirusowe i bakteryjne, stosowane leki  bywają przyczyna astmy. To trudna do wyleczenia choroba układu oddechowego, której podłożem jest przewlekłe zapalenie oskrzeli. Nie leczona charakteryzuje się groźnymi napadami duszności zagrażającymi życiu."

Oddech pod kontrolą, ZDROWIE nr 3/2003

Od alergii do astmy jeden krok

Przyczyną powstawania astmy jest alergia! X Kongres Polskiego Towarzystwa Alergologicznego zakończony. Debata dotyczyła m.in. rozpoznawania i leczenia astmy.

 

Polska znajduje się w czołówce krajów o największym wskaźniku rozwoju chorób alergicznych. Dlatego do Bydgoszczy przybyli specjaliści, którzy podjęli temat diagnozowania tego typu chorób. Prof. Zbigniew Bertuzi - szef kliniki alergologii, immunologii klinicznej i chorób wewnętrznych Szpitala Uniwersyteckiego nr 2 im. dr j. Biziela - podaje szacunkowe dane o tym, że na choroby alergiczne cierpi w Polsce 15 mln osób. Niestety większość ludzi jest źle leczona. Lekarz podaje przykład dziecka, które ma notorycznie powiększone migdałki. "Bezrefleksyjnie wycina się je, zostawiając bez osłony oskrzela. Tymczasem powiększone migdały mogą świadczyć o alergii, którą trzeba rozpoznać i leczyć. Operacja powinna być ostatecznością, a nie pierwszym krokiem" - twierdzi profesor.

Przyczyną powstawania astmy jest alergia

"Przyczyną powstawania astmy jest alergia. Dlatego ten temat pojawia się podczas kongresu" - wyjaśnia prof. Piotr Kuna, prezydent Polskiego Towarzystwa Alergologicznego. Zdaniem profesora, astma jest bardzo rzadko diagnozowana - tylko 30% chorych ma trafne rozpoznanie. Pozostałe osoby leczy się antybiotykami, ponieważ lekarze nie zdają sobie sprawy, że mają do czynienia z astmą. Obecnie w Polsce wprowadzany jest Narodowy Program Wczesnej Diagnostyki i Leczenia Astmy. W jego strategii jest m.in. rozszerzenie zadań lekarzy rodzinnych. Dlatego podczas kongresu zorganizowano dla nich specjalne wykłady i szkolenia. Na astmę cierpi 6 % dorosłych Polaków i 10 % dzieci. "Ta choroba - dodaj prof. Kuna - postrzegana jest jako upośledzająca życie. Tymczasem odpowiednio leczona astma pozwala pacjentowi normalnie funkcjonować w jego rolach społecznych."

Krzysztof Buczkowski, który kieruje katedrą i zakładem lekarza rodzinnego w Collegium Medicum UMK wypowiedział się na temat diagnozowania alergii. Jego zdaniem, alergia jest poważnym problemem, ponieważ nie ma swoistych objawów. Kaszel może być oznaką przeziębienia, a łzawienie oczu zapaleniem spojówek. Trzeba połączyć różne fakty by ocenić czy faktycznie pacjent cierpi na alergię.

Artykuł na podstawie: Anna Twardowska, GW, "Powiększone migdały mogą świadczyć o alergii"

Pomocny kwas foliowy

Kwas foliowy może łagodzić przebieg astmy oskrzelowej i zapobiegać reakcjom alergicznym – twierdzą amerykańscy naukowcy.

 

Zdaniem badaczy ze szpitala Johnsa Hopkinsa, kwas foliowy skutecznie zapobiega rozwojowi alergii. To witamina z grupy B, zwany jest witaminą B9, występuje w żywności w postaci folianów. Zawierają go m.in. kwas foliowy brokułwarzywa ciemnozielone i pomarańczowe, np. brokuł, fasolka, kapusta, szparagi, sałata, brukselka, kalafior. Jest go dużo również w pomarańczach i bananach. Osobom cierpiącym na alergię poleca się stosowanie suplementacji kwasem foliowym (folacyna, foliany). Przyjmowanie kwasu foliowego znacząco łagodzi objawy związane z kontaktem z substancjami powodującymi reakcję alergiczną.

Kwas foliowy posiada zdolność do blokowania niepożądanych reakcji zapalnych. Alergie są zaliczane do chorób o podobnym podłożu, więc od pewnego czasu podejrzewano zdolność witaminy B9 do leczenia reakcji uczuleniowych.

Dowodów dostarczają badacze z amerykańskiego szpitala Johnsa Hopkinsa, w którym obserwacji poddano ponad 8 tys. osób w wieku od 2 do 85 lat. Próbowano ustalić związek pomiędzy poziomem folianów (soli kwasu foliowego, które są aktywną formą tego związku w organizmie człowieka) a stężeniem przeciwciał klasy E (IgE). Zwiększenie ilości tych ostatnich jest zjawiskiem charakterystycznym dla reakcji alergicznych, wliczając w to m.in. astmę.

 

Kwas foliowy może zapobiegać reakcjom alergicznym i łagodzić przebieg astmy

 

Analiza wykazała, że pacjenci o obniżonej zawartości folianów, tzn. poniżej 8 nanogramów na mililitr krwi, skarżyli się na występowanie objawów alergii i astmy (świszczący oddech, utrudnienie oddychania) częściej niż ci, u których stężenie tego związku wynosiło powyżej 18 nanogramów na mililitr. Poziom immunoglobulin E u osób o wyższym stężeniu kwasu foliowego we krwi był niższy, więc były one mniej zagrożone reakcjami alergicznymi i zaostrzeniami astmy.

Wyniki badań opublikowano w Journal of Allergy and Clinical Immunology. Jego autorzy uważają, że mogą one stanowić podstawę do rekomendowania suplementacji diety kwasem foliowym u osób cierpiących na choroby alergiczne lub nimi zagrożonych.

Żródło: Wojciech Grzeszkowiak, INTERIA.PL/PAP

 

Produktami Calivita zawierającymi kwas foliowy (witamina B9 folacyna, witamina M, witamina B11) są:

Stress Management B-Compl.

Mega B - Complex

Vital 0, Vital A, Vital B, Vital AB

Full Spectrum,

New Life,

Menopausal Formula,

Senior Formula

Bierne palenie sprzyja rozwojowi alergii

Bierne palenie zwiększa ryzyko zarówno infekcji układu oddechowego, jak i powstania skłonności do alergii. Problem w szczególności dotyczy dzieci.

Dym tytoniowy zawiera aż 4 tysiące składników chemicznych, które działają drażniąco. Mogą one pogłębić już istniejące choroby alergiczne oraz wywołać predyspozycje do astmy. Papierosy szczególnie niekorzystnie wpływają na drogi oddechowe. Na przykład wejście do pomieszczenia, w którym unosi się dym papierosowy, spowoduje pieczenie i łzawienie oczu u chorych na zapalenie spojówek, doprowadzi do większego zatkania nosa u alergików z zapaleniem błony śluzowej nosa. U astmatyków może wywołać ucisk w klatce piersiowej, zadyszkę i kaszel.


Dzieci palaczy niestety wdychają bez przerwy dym papierosowy. To negatywnie wpływa na dziecięce uczulenia, przez co wymagają one bardziej intensywnego leczenia niż te, których rodzice nie palą. Problemem negatywnego wpływu dymu papierosowego na dzieci zajęto się na szwedzkim uniwersytecie medycznym. Badania pokazały, że u niemowląt narażonych na bierne palenie przez pierwsze miesiące, istnieje większe ryzyko rozwoju astmy i alergii. Palenie w okresie ciąży już może być przyczyną rozwinięcia się w późniejszym czasie astmy u malucha. Dzieci palących matek mają dwa razy większe ryzyko wystąpienia astmy przed ukończeniem czwartego roku życia.


W pracy badawczej przeprowadzonej na szwedzkim uniwersytecie podano, że u czterolatków mających w wieku 2 miesięcy stały kontakt z dymem tytoniowym, znaleziono znacznie więcej przeciwciał typu IgE, które odpowiadają za wystąpienie alergii, niż u ich rówieśników z niepalących rodzin. Wykryto też zależność między biernym paleniem a obecnością u dzieci przeciwciał przeciwko alergenom pochodzącym z kociej sierści. U wielu dzieci dochodzi w późniejszym okresie do rozwoju chronicznego nieżytu górnych dróg oddechowych i astmy.

 

 

Alergia

Alergia - artykuł - miniaturka

– choroba naszych czasów


 

Kalendarz pylenia

Kalendarz pylenia

 

Candida, zanieczyszczenia metalami a autyzm i Zespół Aspergera tutaj>>

 

Inwazja robaków jelitowych przyczyną chorób. Lamblia a astma i alergie>>

 

Virago na wirusy zamiast antybiotyków>>

 

Jeśli chcesz zamówić produkty, masz do wyboru następujące możliwości:

 


Polecany sklep internetowy:

 

 

 

Immunologia Probiotyki Antybiotyki Grzybica Gronkowiec Paciorkowiec Dieta

Reakcja Jarisha-Herxheimera Klub Calivita Mykotoksyny Escherichia coli Kanały oczyszczania organizmu Autyzm Zespół Aspergera